Csákvár

2011.02.21. 11:15

Tollfosztás a Vértes Múzeumban

A tollfosztás hagyományával ismerkedhettek meg gyerekek és felnőttek egyaránt szombaton délután a Vértes Múzeumban.

Szmolkáné Bene Ibolya

Az egyesület tagjai a rendszeresen megrendezésre kerülő eseményein régi mesterségeket és a régi paraszti élet hagyományait mutatja be az érdeklődők számára. A decemberi kukoricafosztás után most a tollfosztás következett, amelynek hagyománya Csákváron a farsang időszakára tehető.

Először Kunstár Béla az egyesület tagja a tollfosztás általános és Csákváron elterjedt hagyományairól tartott rövid néprajzi tájékoztatót a hallgatóságnak. Majd a Harangvirág Nyugdíjas Klub tagjainak segítségével, Bodrogai Erzsi néni irányításával, valamennyi gyermek elsajátította és gyakorolta a tollfosztás csínját-bínját. S hogy az egyik legvidámabb kalákamunka hangulata valóban felidézze a régmúltat, a lányok, asszonyok bosszúságára időnként fel-felröppentek a tollpihék a levegőbe. A szorgos keze nyomán szaporodott a tollpihe az anginba, vászonban.

A munka befejeztével az ünneplést Csákváron a Tollbál megrendezése jelentette, ezt az eseményt a múzeumban a Nyugdíjas Dalkör tollfosztáskor énekelt dalokkal, a szervezők pedig jó hangulatú vendéglátással elevenítették fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!