Wollek Tiborra emlékeztek

Székesfehérvár - A Videoton egykori futballistájára, Wollek Tiborra való emlékezés jegyében kispályás labdarúgó tornát rendeztek szombaton Kisfaludon.

Tóth Bence

 

Az esemény során az egykori válogatott labdarúgó sírját is megkoszorúzták. A kisfaludi 20 év alatti, 20 és 30 év közötti és a 30 éven felüliek csapatai részvételével zajló mini bajnokságot a fiatalok, 20 év alatti csapata nyerte.

"Wollek az Isten" - labdarúgó berkekben az 1970-es években nemes egyszerűséggel így jellemezték Wollek Tibort, a Videoton legendás jobb szélsőjét. Dicséretüknek volt alapja, hiszen 1970 és 1977 között 202 NB I-es mérkőzésen lépett pályára a Videoton színeiben, s az élvonalban 65 gólt szerzett.
Az eseményre nem véletlenül Kisfaludon került sor, miután a meglehetősen korán, 30 éves korában pályafutását befejező Wollek a településrészen telepedett le. A remélhetőleg hagyományteremtő kispályás labdarúgó tornákkal Kisfalud lakossága szeretne méltó emléket állítani az egykori válogatott focistának - mondta Horváth János főszervező.
A Kisfaludi Közösségi Ház termében kiállítással is megemlékeztek a kiváló lövő technikával megáldott futballistára. A vitrinben Vidi mez, érmek, emlék pakettek, korabeli újságok beszámolói és Wollek egykori focicsukája díszelgett.
Az ünnepélyes megnyitót megelőzően Wollek Tiborné, az egykori játékostársak kíséretében koszorúzta meg a 2004. szeptember 30-án elhunyt játékos sírját. Horváth Miklós Csaba, a terület önkormányzati képviselője köszöntőjét követően Wollek Tibor életútja képeken keresztül elevenedett fel, miközben a volt játékostársak, így Nagy II. János, Fejes Gábor és Tieber László a Wollek Tiborral közös élményeiket osztották meg a torna résztvevőivel. A pályán erőszakos jobbszélső klubcsúcsot is felállított, a szombathelyi Haladás elleni derbin négyszer talált be, ez a rekord még ma is az ő nevéhez fűződik. Wollek érdekes módon a válogatottban csak egyszer kapott lehetőséget, pedig a Luxemburg elleni 8-1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn csereként beállva szerzett gólt. Egykori csapattársa Tieber László több emlékezetes anekdotával is szolgált Wollekról: "Emlékszem, amikor egyszer le akarták cserélni, ám ő ellenkezett és még egy pontrúgást elvégezve góllal mehetett le a játéktérről. Sőt, arra is volt példa, hogy egy szabadrúgásból gólt szerzett, ám a játékvezető visszarendelte és megismételtette vele. Mondanom sem kell, hogy másodszorra sem hibázott..."
Legjobb eredménye a Videotonnal az 1975-76-os bajnoki ezüstérem volt, ám a mostani bajnoki cím megszerzésében neki is van része, és nemcsak fentről segítette hozzá Székesfehérvárt egyik legnagyobb sportsikeréhez.
A nem éppen ideális időben zajló torna legjobb kapusa Rózsa József lett, a gólkirálynak járó címet Rózsa Bálint, míg a mezőny legjobbjának járó elismerést Rózsa Dávid kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!