Vízgondok Felsőcikolán: vagy nincs, de ha van, akkor büdös

Pusztaszabolcs, Felsőcikolapuszta - A probléma évek óta megoldatlan: változatlanul bizonytalan az ivóvízellátás a város külső településén. Az önkormányzat lépne, de még a hálózat sincs a tulajdonában.

Ármás János


Hadadi László és párja, Csima Katalin olykor ásványvízzel oldja meg a gyerekek fürdetését
Fotó: FMH

- Azért nem olyan kellemes dolog, amikor a fogmosást, vagy a gyerek fürdetését is ásványvizes palackokból kell megoldani - jegyzi meg Felsőcikolapusztán, a Táncsics utcában Hadadi László, s nyilván ezzel elég nehéz lenne vitatkozni. A csapból időnként folyik a víz, de inkább nem annyira. A helyzet véletlenül sem egyszerű, a vízhiányos állapoton túl mást sem igazán értenek. Például furcsa, hogy a polgármesteri hivataltól kapják a vízszámlát és nem a szolgáltatótól. Aztán véleltlenül sem mellékes, ha melegítik (amikor éppen folyik) a vizet,  akkor az büdös. Jelezték ezt már a tisztiorvosi szolgálatnak is, erre néhány napra elzárták a csapokat.

Felsőcikolán a vízgond közel százötven személyt érint. Katalinék havonta (négy személyre) 1400 forint vízdíjat fizetnek. Viszont vízora nincs egyetlen portán sem. Finom megjegyzés: azt sem tudják, ki a szolgáltató. Nyolcvan éves vízhálózatról beszél Czompó István pusztaszabolcsi polgármester. A tulajdonostól évek óta szeretnék megvásárolni a rendszert (magyarul: a csöveket), de ezzel együtt a kutat és a víztornyot is. Az elöljáró is pontosan tudja, nem a lajtocskocsi a mindenki számára megfelelő megoldás. A rendszer felújítási tervei hat esztendeje készek, akkor írták rá a 150 milliós költséget. Véletlenül sem mellékes, hogy ilyen jellegű beruházásra nagyon nehéz megfelelő pályázatot találni. A vízminőség javítására lehetne, de most nem erről szól elsősorban a történet. Az önkormányzat szeretné teljesíteni törvényben előírt kötelező feladatát  az ivóvíz szolgáltatást , de ez nem is olyan egyszerű.
Megkerestük a vízhálózat tulajdonosát, az Agárdi Farm Kft-t. Aki válaszolt, csak név nélkül tette, de elmondta: a vízhálózatot hajlandók rövid időn belül eladni. Viszont a kutat (a vízbázist) és a víztornyot mindenképpen megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!