Visszásságok a mézpiacon

FMH - Az Európai Uniónak nincs egységes szabályozása a mézben megengedett antibiotikum tartalomra vonatkozóan. Ezen a téren káosz tapasztalható.

Mihók Lenke

Az Európai Parlamentben hamarosan megvitatandó, a méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő készít jelentést. A tervezetet már bemutatta, ebben kitért a méz élelmiszerbiztonsági szabályozásának visszásságaira.
Szerinte tarthatatlan az állapot, hogy az uniónak nincs egységes szabályozása a mézben megengedett antibiotikum tartalomra vonatkozóan. Az a méz például, ami Magyarországon szennyezett és megsemmisítendő, Németországban vagy Olaszországban problémamentesen forgalmazható. Ez olyan akadályt jelent a méhészeti termékek uniós kereskedelmében, amit sürgősen orvosolni kell, vélekedik a képviselő. Szükséges ezen kívül a Méz Irányelv felülvizsgálata, mert a jelenlegi nem szabályozza a méz több fontos minőségi paraméterét.
 Tabajdi azt is sajnálatosnak tartja, hogy a méhészek nem használják ki az európai minőségi rendszerek nyújtotta lehetőségeket. Európában mindössze tíz, mézre vonatkozó oltalom alatt álló eredet jelölés és oltalom alatt álló földrajzi jelzés van bejegyezve. Összehasonlítva más élelmiszerekkel, ez a szám nagyon alacsony. Bátorítani kell a termelő szervezeteket, éljenek a minőségi rendszerek nyújtotta előnyökkel. A képviselő jelentésében szorgalmazza, hogy fokozottan támogassák a beporzóbarát gyepek és táblaszegélyek létesítését. Felvetette annak lehetőségét, hogy a méhek téli táplására szánt cukrot sorolják ipari cukor kategóriába, hogy olcsóbban vehessék a méhészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!