Virágzó csoda - hogyan kezeljük az orchideát?

FMH - Az orchidea manapság már egyre elérhetőbb szobanövény, ám még mindig valamiféle misztikum lengi körül: miből él, miből fejlődik, hiszen nincs is földje? Hogyan lehetséges, hogy hónapokon át virágzik? - ilyen és hasonló kérdéseket valószínűleg minden orchideatulajdonos feltett már magának, a válaszokat azonban sokan nem ismerik.

Házi Péter

Kövi Gyuláné még tavaly kapta ajándékba gyönyörű, fehér virágzatú lepkeorchideáját, ami hónapokon át a szoba dísze volt: - Amikor elvirágzik, sokan egyszerűen kidobják ezt a növényt, mert nem tudnak mit kezdeni a virágok nélküli „csonkkal”, s ráadásul több helyről azt hallani, hogy az orchideák esetében több évet kell várni az új virágzására. Én nem adtam fel, átültettem a növényt, beszereztem a speciális tápoldatot és persze nagyon sokat beszéltem a növénykéhez. Állítólag ők is megérzik, ha az ember kommunikál velük - mondja Manyika, akinek az orchideája - láss csodát - a régi szárakon néhány hónappal később újra virágokat hozott. Vagy negyven gyönyörű fehér kis tünemény jelent meg a szárakon, melyek napról-napra erősödtek, s a kis növény most újra régi pompájában tündöklik.

- Az ismerős kertészem nem hitt a szemének, amikor meglátta, hogy mi történt, szerinte nagyon nehéz szobai körülmények között újra virágzásra bírni e trópusi növényeket. Az ismerőseim meg azóta hozzám járnak növényápolási tanácsokért - büszkélkedik Kövi Gyuláné, akinek a lakásában egyébként igen sok növény van, s mint mondja, mindegyikkel szokott délutánonként beszélgetni. Szerinte ez beválik, bátran ajánlja mindenkinek!

És végül következzen néhány gyakorlati tanács, hogy orchideánkban sokáig gyönyörködhessünk: ez a növény a trópusi erdőkben a fák szárára telepedve lakik, nem kell neki tehát föld, sőt, a túlzott nedvességet sem szereti. Hetente elég egyszer öntözni, kéthetente viszont érdemes a számukra kifejlesztett tápoldatot használni. A növény gyökereit nem véletlenül teszik átlátszó cserépbe, ez a rész is képes fotoszintetizálni. Ha a gyökerek szürkék, akkor a növény szomjas! Szereti a magas, 60-80 százalékos páratartalmat, ám kerüljük a tűző napfényt. Ha ezeket betartjuk, talán a mi növényünk is újra virágzásnak indulhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!