Viharos testületi ülések, fegyelmi a jegyző ellen Válon

Vál - A községházán az önkormányzat pénzügyi helyzetét igyekszik pontosan feltérképezni a társadalmi megbízatású polgármester és a képviselők, a jegyző betegállományban van. Nagy a várakozás a falu részéről, ezt érzi a testület.

Zsohár Melinda

 


Vastag paksamétákat olvas Bechtold Tamás polgármester és Ádám Zsuzsanna alpolgármester a községházán, a pénzügyi helyzetet vizsgálják. Sok a kifizetetlen számla, a polgármester egyenesen „nyomorúságosnak” minősíti a község pillanatnyi költségvetési állapotát.

- A legutóbbi testületi ülésen a távollevő Kiss Tamás jegyző ellen fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztünk, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felülvizsgálatára is igényt nyújtottunk be a betegállománya kapcsán – fogalmaz szikáran Bechtold Tamás. – Ha röviden kellene megfogalmaznunk, mi a teendőnk, egy példával élnék. A feladatunk a zuhanó repülőgépet megállítanunk, utána felemelni a gép orrát, majd a cél felé indulnunk – teszi hozzá.

Válban a szokottnál is jóval magasabb volt a választási részvétel, ahogy mondani szokták: valami lógott a levegőben. A korábbi polgármester, Tóth Ferencné harmadik helyen végzett a jelöltek közül, Bechtold Tamás csaknem háromszor annyi voksot kapott, mint Tóthné. Az előző testületből csupán ketten kerültek be ismét az újba, amelynek létszáma a törvény nyomán hat fő, plusz a polgármester. A testületi ülések meglehetősen viharosan zajlottak az utóbbi időkben, az egyik neuralgikus pont a jegyző havi juttatása volt.

- A vizsgálat után számolunk be a részletekről, egyelőre csak annyi, hogy nagyon magas volt a jegyző úr úgynevezett személyi bére. Távollétében a köztisztviselői törvény által szabályozott mértékűre szállítottuk le – szól szűkszavúan a polgármester a kialakult bizalmatlanság egyik korábbi fejezetéről, s konkrét számokkal is szolgál. Most valamennyi képviselő, a polgármester és az alpolgármester kap tiszteletdíjat, így döntött a testület. Ez a nyolc személynek (a jegyzővel együtt) a kifizetésekkel és a járulékokkal 14, 5 millió forint egy évre. Az előző testületben a képviselők lemondtak tiszteletdíjukról, viszont 2009-ben a polgármester, az alpolgármester és a jegyző juttatása és járulékai együttesen meghaladták a 22 millió forintot. 2010. október 1-jéig 18 millió forintnál tartott az önkormányzat e kifizetésekkel.

 

 

- Sajnos, kifizetetlen számláink bőven vannak, próbáljuk lefaragni a tartozásainkat – utal Ádám Zsuzsanna a kimutatásaikra. – A hivatal, az iskola és az óvoda együtt 41 millió forint számlatartozást halmozott fel. Ez az örökségünk

A községháza mellett folyik az építkezés, az előző ciklusban elkezdett egészségház-építés elcsúszott. Eredetileg szeptember 30-ára tervezte Tóth Ferencné polgármester az átadást, de nem készült el az épület. Uniós pályázaton 60 milliót nyertek hozzá, 6,7 millió forint volt az önrész, a kivitelezés azonban 74 millió lesz, s még be kell rendezni a házat.

- Mindenkinek a befejezés az érdeke, akárhogyan is alakult – szögezi le a polgármester, – az új határidő december 5-dike.

- Nagy az elvárás irántunk, s ez roppant felelősség – mondja Ádám Zsuzsanna alpolgármester, aki a Váli Faluvédő Egyesület elnöke, és a civil szervezetből negyedmagával indult, mind győztek a választáson. – Meggyőződésem, hogy képes összefogni a falu, s nemes célokért hajlandók áldozatot hozni. Sokan segítenek nekünk, s novembertől beindítjuk a Civil kerekasztal nevű fórumunkat, ahol az együttműködés további lehetőségeit keressük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!