Veszélyes tészta? Többszáz tonna terméket semmisíthet meg a Cerbona

FMH - A Cerbona azonnal visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű Durillo (500 gramm) és Durum (ömlesztett) márkanevű durum száraztészta termékeit a fogyasztók egészségének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt - közölte a Cerbona Zrt.

Klecska Ernő


A Cerbona által gyártott, kifogásolt tésztákat visszahívták a boltokból
Fotó: Koppán Viktor Dávid

Emlékeztetetnek rá: a Cerbona minőségellenőrzése június 19-én a Diamant Malom International Kft. által szállított durum száraztészta alapanyagában az élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott ki, ezért a cég azonnal hatósági bevizsgálást kért.
A hatósági vizsgálat eredményei szerint a tésztában a főzés során a szennyeződés a törvényben megengedett határérték alá csökken. A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumai végezték el. 
A Cerbona kiemelte: a termékeket forgalmazó áruházak az értesítést követően azonnali hatállyal intézkedtek a készletek visszagyűjtéséről, míg a fogyasztóktól az érintett termékeket a vásárlás helyén visszavásárolják.
A Cerbona többi terméke teljes mértékben megfelel a minőségi követelményeknek, azok a Durillo és durum termékek is, amelyek a visszavont minőség megőrzési időn kívül esnek - áll a közleményben.

MTI


A Diamant Malom Kft. szállítmányaihoz minden esetben minőségi bizonyítványt csatolt. A Cerbona toxinvizsgálatait minden termékcsoportra rendszeres, a minőségirányítási rendszerében előírt gyakorisággal végzi. Ennek következtében  derült fény a bajai durum dara szennyezettségére. A Cerbona  azonnal visszahívott minden olyan szállítmányt, ami abban az időszakban a durum-alapanyagból készült  - még azokat is, amelyek máshonnan vásárolt alapanyagból készültek. (A társaság egyébként csak a durum-termékek alapanyagát képező őrleményt vásárolja, hiszen ilyen malma nincs.)
A visszahívás közel 117 tonnányi tésztát érint, ezen felül 134 tonnányi készterméket még a saját raktárukban zároltak. A zárolt és visszahívott készletek várhatóan, a hatósági álláspont függvényében, megsemmisítésre kerülnek. A kár becsült értéke akár százmillió forintra is rúghat. Az, hogy a bajai szállítmányba hogyan került a kimutatott toxin, végül majd csak a hatósági eljárás végén derül ki - tudta meg honlapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!