Vértesacsai testvértalálkozó

Vértesacsa - Az 1700-as években települtek a kihalt Vértesacsára német telepesek, akik az 1948-as kitelepítésig éltek választott hazájukban. Ekkor a többséget elűzték, de az olvadás éveiben sokan visszajártak a faluba. Tízéves az eppelheimi testvérkapcsolat, amit a hétvégén óvodaavatással is ünnepeltek.

Zsohár Melinda

A főutcán svábzenekar muzsikált, magyarruhás, német viseletes táncosok járták, az iskola udvarán a nagy sátorban ünnepi műsorra készülődtek szombaton délután. A Stuttgarttól nem messze fekvő, 15 ezer lakosú Eppelheim nyugati német várossal erősítették meg a tíz esztendeje megkötött testvértelepülési együttműködést a hétvégén Vértesacsán, s a folytatásra szövetkeztek. A hét közepén megérkeztek néhányan a hajdani kitelepítettek közül, akik akkor gyermekek voltak, s mára őszbe csavarodott fejjel emlékeztek sírva-nevetve a szép és keserű múltra. A kitelepítettek helyére felvidéki magyarokat telepítettek be, ők ma már együtt hangoztatják, hogy a történelem, a politika soha ne ismételje meg e szomorú rendelkezéseket. A hivatalos delegációt Dieter Mörlein polgármester vezette, ő írta alá a megújított szerződést Széll Ferenc vértesacsai polgármesterrel. A többnapos ünnepség fő szervezője, Magyarné Blaumann Helga német kisebbségi képviselő a táncosokkal gondoskodott a jó hangulatról, mindenki kitett magáért. Az általános iskolában Révai Ágnes másodikosaival német nyelvű bemutató órát tartott Pálné Azari Erika szaktanár, s délután a felújított óvoda falai közt csendültek fel magyar és német gyermekdalok. Az eppelheimiek évek óta adakoznak a testvértelepülésnek, az óvodához több, mint hatmillió forinttal járultak hozzá. Az iskolának padokat, berendezési tárgyakat, a tűzoltóknak eszközöket, az orvosi rendelőnek laboratóriumi felszerelést hoztak Németországból. Az óvoda falán elhelyezett emléktábla avatása után éjszakába nyúlóan beszélgettek gyertyafény mellett vértesacsaiak és eppelheimiek. A fiatalabbak a helyi némettanárok tolmácsolásával, az öregek a tájszólás édes régi szavaival. Az őszi szüret örvén látványos felvonulással zárták a találkozót, bíróval, bírónéval, csőszleányokkal és – legényekkel. Éjszaka sramlira táncoltak a garantáltan jó hangulatot szerző sváb mulatós zenére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!