Védőszentjükre emlékeztek a bányászok

Megyei körkép - Szalamander-ünneppel emlékeztek védőszentjükre, Szent Borbálára a bányászok csütörtökön Gánton, Mecséren koszorúztak. A tiszteletadás pénteken is folytatódik.

J. Mező Éva

Hosszan kígyózott a felvonuló menet fáklyáinak fénye, Gánton tartották országos ünnepségüket  a bauxitbányászati utódvállalatok a helyi önkormányzattal karöltve. A közel százfős menet koszorút helyezett el a Borbála-szobornál, majd Balás Jenő bányamérnök emléktáblájánál is. Csütörtökön Balinka Mecsér településrészen is koszorúztak a Szent Borbála-szobránál, Hajnáczki Tamás, a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány elnöke mondott beszédet. Pénteken Bakonycsernyén folytatódik a Borbála-napi megemlékezés. Horváth Lajos esperes celebrál ünnepi szentisét a katolikus templomban, majd 14 órakor a polgármesteri hivatalban mond beszédet Turi Balázs polgármester. Ezt koszorúzás követi a bányász-emlékparkban. A kincsesbányai bányász-emlékparkban 18 órakor  gyújtanak gyertyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!