Vb-selejtezők - Egyes elitcsapatok az életükért küzdenek a hétvégén

FMH - A magyar labdarúgó-válogatott albániai vendégjátéka mellett további 19 világbajnoki selejtező mérkőzést rendeznek szerte Európában, közülük számos meccs komoly téttel bír. A rendszeres Eb- és vb-résztvevők közül Portugália, Svédország, Csehország vagy Franciaország tulajdonképpen az életben maradásáért lépnek pályára, míg Hollandia és Spanyolország már a vb-részvétel küszöbéhez érkezhet egy esetleges győzelemmel.

feol.hu

A magyarok csoportjában esedékes portugál-svéd párharc érdekessége, hogy az előzetes esélylatolgatások a két gárda versenyfutását prognosztizálták a részvételt érő első és a pótselejtezőt jelentő második helyért. Ugyanakkor a kvalifikációs sorozat feléhez közeledve a skandinávok az ötödik, míg a portugálok a negyedik helyen állnak a szextettben, így egyik csapat sem hibázhat a portói összecsapáson.

A vb-ezüstérmes franciák, ha lehet, még nehezebb helyzetben vannak: ugyan harmadik helyen várják a folytatást, csakhogy hátrányuk egyaránt öt pont az első és a második helyezettel szemben. Ráadásul szombaton éppen az egyik riválishoz, azaz Litvániába látogatnak.
Szintén csalódást keltően szerepelt eddig a 3. csoportban harmadik cseh és a negyedik lengyel válogatott. A két kelet-európai gárda közül előbbi a vele azonos ponttal álló, de csak ötödik Szlovéniában, míg utóbbi a második Észak-Írországban lép fel.

Persze vannak csapatok, amelyek már a vb-részvétel küszöbéhez érhetnek. Ilyen Németország, amely négy ponttal előzi meg Oroszországot, s most sem lesz nehéz dolga, hiszen Liechtensteint fogadja, azaz könnyedén megőrizheti tetemesnek tűnő előnyét. Az Európa-bajnok spanyolok a jelenleg második törököket látják vendégül, s ha nyernek, akkor a sorozat feléhez érkezve százszázalékos mérleggel, minimum öt ponttal előzik majd meg elsőszámú riválisukat. Hollandia a második Skóciát fogadja, az esetleges sikerrel pedig behozhatatlannak tűnő, nyolcpontos előnyre tenne szert a mostani ellenféllel szemben.
A világbajnoki címvédő Olaszország Montenegróba látogat, s nagy szüksége van a három pontra, mivel Írország révén komoly vetélytársa akadt. A szigetországiak négy meccs alatt ugyanúgy tíz pontot gyűjtöttek, szombaton pedig Bulgáriát fogadják. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!