Van kiút az adósságcsapdából! A pénzkezelés megtanulható

A pénz játékát mindenki játsza, de sokan vannak, akik nem ismerik a játékszabályokat. Egyeseket a tudatlanság, másokat a kockázatvállalás ejtett csapdába. Az adósság, a hitelek csapdájába. A megdrágult devizahitelek pedig akkor is sebet ejthetnek a családokon, ha nem változott életkörülményük. Mára tömegessé vált a fizetésképtelenség. Milliókat fenyeget csőd.

Miskei Anita

A Soponyán élő Kajári család  két évvel ezelőtt került nehéz helyzetbe, amikor Tibor, a családfő - aki  siketnéma -, elveszítette állását. Mivel felesége, Zsuzsanna hallássérült gyermekükkel van otthon gyesen, a fő bevételi forrás esett ki. Az asszony azonnal jelezte a banknak, átmeneti fizetési nehézségeik lesznek, de  keresik a megoldást, s az új álláshelyet férjének. - Rettenetes volt az a két hónap - emlékezett vissza  Zsuzsanna. - Rettegtem, hogy elveszítjük házunkat, másrészt szörnyű volt, hogy mint adóstársnak folyton bizonygatnom kellett, csak velem tudnak kommunikálni. Végül a szerencsénk az volt, hogy azonnal jeleztük a banknak nehézségünket, így segítőkészek voltak - mondta az asszony, majd hozzátette, most is ezt javasolja a hasonló helyzetbe jutóknak.

A devizahitelesek kínjaikért maguk is okolhatók, mert nem mérték fel megfelelően az eladósodás veszélyeit, s engedtek a pénzintézetek vonzó ajánlatainak. Mára a hitelfelvevők jelentős része került adósságcsapdába vagy hitelspirálba.

Márton Gabriella nem egyszerűen hitelt közvetít, hanem tanítja is az ügyfeleket - árulta el. Hozzátette, ez nagyon fontos, hiszen saját háztartásunk pénzügyeit jól kellene látnunk. Sokan azonban egyáltalán nincsenek tisztában a pénzkezeléssel. Éppen ez az oka annak, hogy számukra bármit el tudtak adni ez idáig a pénzintézetek - mondta Márton Gabriella. Hozzátette, azonban minden adósnak más a helyzete, a hitele vagy inkább hitelei. Nem ritka ugyanis, hogy valaki nyolc-tíz, vagy akár húszféle hitellel, áruhitellel, jelzálog- és autóhitellel próbál talpon maradni. Egyre kisebb eredménnyel - jegyezte meg Acsay Balázs, aki  arra tanítja az embereket, miként lehet adósságok nélkül élni.

- Teljesen általános, hogy az emberek nem kezdik el keresni a megoldást, ha bajba jutnak. Egyszerűen várnak. A tapasztalatok szerint a hitelt felvevők nem mérik fel, mennyi a tényleges bevételük havonta, s ebből mennyit tudnak kölcsönök törlesztésére fordítani. LCD televízió? Csak havi tízezeret kell kifizetni? Miért is ne? - mondják, s nem készülnek fel   arra, hogy esetleg elveszítik munkájukat. Éppen ezért, ha egy bajbajutott felkeres bennünket, szembesítjük hiteleivel, adósságaival s a bevételeivel. Az embereket sokkolja, amikor levetítjük előttük, mennyi kiadásuk és bevételük van. Ugyanis akad, aki még soha nem számolta ki - mondta a fiatalember. Kollégája, Ilona az adósságrendezésben segít. Mint mondja, ez a legnehezebb feladat.
- Van  olyan adós, akinek 20-25 féle áruhitele van.  Felsoroljuk a hiteleket, a háztartás rezsijét, s a bevételeket. Nem ritka, hogy 4-500 ezer forintos havi törlesztés jön ki egy olyan család esetében, ahol bérből és fizetésből élnek, s havonta jó esetben 100-120 ezer forintot keresnek. Ebből kellene a hiteleket, a rezsit fizetni, és a megélhetést biztosítani. Így belekerülnek egy hitelezési spirálba, amiből nem lehet kijönni. Felmérjük a helyzetet, megpróbálunk utat mutatni, hogy mi az, amit köteles fizetni.  Itt elsődlegesen a jelzáloghitelekre gondolok. Ezt az ügyfelek háttérbe szorítják, mert a bankok, a behajtó cégek folyamatosan zaklatják őket a  személyi hitelek törlesztéséért.  Mindenhová megpróbálnak teljesíteni, mert szorongatják őket, és a jelzáloghitel elmarad, mert azért nem hajtja őket senki. Majd egyszer csak jön a levél,  felmondták a jelzáloghitelt, és aztán  súlyosbodik a helyzet. Bármilyen furán is hangzik, azt tanácsoljuk, a rendben fizetett személyi hitelt mondja fel, s próbálja a jelzálogot menteni. A jelzálogot tényleg óvni kell, vissza kell állíttatni, mindent el kell követni, hogy abból ne legyen végrehajtási eljárás. A személyi hitel esetében előbb  fizetési meghagyást kell kibocsátani. A fizetési meghagyásra van 15 napos jogorvoslata az ügyfélnek, akkor  még élhet ellentmondással,  mert nem fogadja el a tartozás összegét. Ezt kell tenni most már, mert rá  olyan összegeket követelnek tőkeként, ami nem valós. Ha pedig az ügyfél elfogadja a követelt összeget, akkor kérhet részletfizetést, s akkor egy újra ütemezett hitelt tud továbbfizetni - mondta Ilona.  

- Azonban míg kibocsátják ezt a fizetési meghagyást, folyamatosan  zaklatják az  ügyfelet. Telefonos és levélbeli zaklatások ezek, melyek felháborítók, mert olyan dolgokat írnak bele, ami hazugság. Például  egy 150 ezer forintos tartozás miatt is végrehajtóval fenyegetnek, s azzal, hogy elveszik az adós házát.  De a jogorvoslat lehetőségét nem jelzik. Éppen ezért azon vagyunk szaktanácsadókként, hogy ne legyen kényszerértékesítés és kényszer kilakoltatás.  Azon vagyunk, hogy ha elindult egy végrehajtási folyamat, azt lelassítsuk, megállítsuk, ha kell, peresítjük az ügyet. Az ügyvédek többsége úgy gondolja,  ha elindult egy végrehajtási folyamat, akkor az jogos, jogszerű és ott már nincs mit tenni.  Biztos oka volt annak, ha valakinek felmondták a hitelét, ha elindult a végrehajtás, az egy következmény. De nem mindegy, milyen áron. Tény, hogy az adósoknak vissza kell fizetniük a hitelt.  De nem úgy, hogy mindenüket elveszik, földönfutóvá lesznek, s még akkor is maradnak adósságaik.
Braun Károly megjegyezte, fontos, hogy az egyén lássa reálisan pénzügyeit és keressen rá megoldást. Mert, vélték a szakemberek, látni kell, mikor követel megfelelő összeget egy pénzintézet, s mikor nem. A megkötött hitelszerződésben az is benne van, mi történik, ha a bank felmondja azt. Mindig a tőke a legfontosabb szó onnantól az ügyfél életében.   A legtöbb hitelnél tőkét és kamatot is törleszt az adós. Felmondáskor a tőkeösszeget kell figyelni, s azt nem szabad forintosítani. A szakemberek szerint, ha ez megtörténik, máris van jogi kapaszkodó. A visszafizetés napján, az akkori árfolyamon kell kiszámolnom, hogy mennyit kell visszafizetni. Ehelyett a bankok a felmondáskor forintosítják a tartozást  teljesen jogtalanul , ezáltal egy hatalmas összeg generálódik, mert a jelenlegi  árfolyamkülönbözetből adódóan magasabb lesz a tőke, mint amennyit felvett az adós, akkor is, ha  például három éve törleszteti azt. 
Tehát a felmondott hitelszerződéstől a végrehajtásig tartó folyamatot kell lelassítani, megállítani, akár peresítés árán is, ha így megállítható, hogy az emberek utcára kerüljenek.

Milliók élnek veszélyben

Soha nem hangzik el, hazánkban hány embert érint valójában az eladósodás, hány hitelszerződést mondtak már fel. Egymilliót? A pontos szám nem hangzik el. Ahogyan az sem, hogy egy hitelszerződés általában nem egy szereplős.  Egy hitelszerződés minimum két szereplős: férj, feleség. Adós, adóstárs. Ha férj, feleség, akkor általában vannak gyerekek is. Ha pedig még a mamát, papát is bevonják, akkor már legalább öt, hat szereplőről beszélünk. Ha felmondanak egy ilyen hitelszerződést, hány embert érint, minimum kettőt, de lehet hogy négyet vagy hatot.    Ha ezt megszorozzuk az egymillió felmondott hitelszerződéssel, kiderül, hogy lehet, hogy három, de akár hatmillió ember is az utcára kerülhet. Kilakoltatás? Mi a megoldás?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!