Változik a KRESZ: előzési tilalom nehéz tehergépkocsikra

FMH - Előzési tilalmat vezet be a nehéz tehergépkocsikra január elsejétől a kormány a KRESZ módosításával; az intézkedés célja a kockázatos gyakorlat és az általa okozott torlódások megszüntetése - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya csütörtökön.

MTI

A közlemény szerint az előzés tiltása a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és vontatókra az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon reggel 6 és este 22 óra között érvényes. Az összefüggő kamionsorok kialakulását a rendelkezés azzal teszi elkerülhetővé, hogy előírja: az előzési tilalom alá eső járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy, szintén a tilalom hatálya alá tartozó járműszerelvény biztonságosan besorolhasson.
Hasonló előzési tilalmat eseti jelleggel, kitáblázással összesen mintegy 150 kilométeren - jellemzően a gyorsforgalmi úthálózat főváros közeli szakaszain - már korábban bevezettek. A táblás tilalom azonban szigorúbb, időkorlát nélkül és a 3500 kilogramm feletti járművekre érvényes.
A kormány döntött a hétvégi kamionstop előírásainak módosításáról, a felmentési szabályok pontosításáról is. A korlátozás alól felmentést kapnak a gyógyászati célú gázok szállítását végző, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt tehergépkocsik. Az éves felmentés - kérelem esetén - a következő év január 31-ig tartó hatállyal is kiadható. A kérelmet nemcsak a jármű üzemben tartója, hanem a megrendelő is előterjesztheti - áll a közleményben.

A KRESZ változásaival kapcsolatos cikkeink ide kattintva olvashatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!