Vallásszabadságot sért a kereszt az iskolákban?

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint az olasz iskolákban található feszületek sértik a gyermekek a vallásszabadsághoz fűződő jogait. A Vatikán tiltakozik.

MTI

Vatikán elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága döntését, amely elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztálytermekben található feszületek miatt. Federico Lombardi vatikáni szóvivő közölte kedden, hogy a feszület "meghatározó jelképe a vallási értékek fontosságának az olasz történelemben és kultúrában". Lombardi szerint az európai bíróságnak nincs joga beavatkozni az ilyen "mélyen olasz" dolgokba, és olybá tűnik, hogy a bírói testület megfeledkezne a kereszténység szerepéről az európai identitás kialakulásában.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság keddi elmarasztaló döntését azzal indokolta, hogy az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.
Az ügy, amelyben most ítélet született, a 2001-2002-es tanévre nyúlik vissza. A felperes Solie Lautsi olasz állampolgárságú nő, Abano Terme-i lakos volt, akinek akkor 11, illetve 13 éves két gyermeke - Dataico és Sami Albertin - a helyi általános iskolába járt, és minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. A nő szerint ez sérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét, ezért panaszt tett az iskolánál. Panaszát elutasították, de ő végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, ami előfeltétele volt annak, hogy Strasbourghoz fordulhasson.
A panasz elutasításának indokai közt a különböző bírósági szinteken olyan megállapítások hangzottak el, hogy a kereszt nem csupán vallási jelkép, hanem az olasz alkotmányban egyedüliként megemlített egyház "zászlaja", "az olasz történelem és kultúra, az olasz identitás jelképe", illetve "az olasz polgári értékek szimbóluma".
A strasbourgi emberi jogi bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy a diákok "könnyen értelmezhetik" a feszületet vallási jelképnek, és az osztálytermekben való elhelyezése sérelmes lehet a más vallásúak, illetve az ateisták számára. A bíróság elrendelte, hogy az olasz állam fizesse 5000 eurót Solie Lautsi-nak, az olasz kormány azonban fellebbezni akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!