Valentin-napi aprócska figyelmességek

Székesfehérvár - A fehérváriak több mint fele nem ünnepli a Valentin- napot, több mint harmaduk családjában inkább a fiatalokra jellemző, hogy megemlékeznek ilyenkor.

Klecska Ernő

Szent Bálint napján (február 14-én) tartják főleg az angolszász országokban a Bálint-nap (Valentines Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára Valentin-napként vált ismertté és az utóbbi másfél évtizedben népszerűvé. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket. A fehérvári Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet legfrissebb eredményei érdekes folyamatokra mutatnak rá.
- Kutatásunk során kíváncsiak voltunk arra, hogy a székesfehérvári lakosok illetve családok körében milyen az ünnep megítélése, milyen ünnepnek tartják ezt az emberek, illetve mennyire szokták megünnepelni - mondta Ruff Tamás kutatásvezető.
A fehérvári felnőtt lakosok több mint fele nem ünnepli meg a Valentin-napot, valamivel több mint harmaduk családjában inkább a fiatalokra jellemző ez.
A nők körében többen vannak azok, akik ünnepelnek: 15 százalékuk családjában a fiatalabbak és az idősebbek is, 36 százalékuk esetében pedig inkább csak a fiatalok ünneplik, férfiak körében ez az arány 6 illetve 34 százalék.
A  18-34 év közöttiek 70 százaléka ünnepli meg a Valentin-napot, a 35-59 évesek között ugyanezt 41 százalék teszi, míg a 60 évnél idősebb generációk körében mindössze 20 százalék emlékezik meg. Mindegyik korosztályban az jellemző, hogy családjaikban inkább csak a fiatalok szoktak ünnepelni ilyenkor.
Amíg az érettségivel nem rendelkezők és az érettségizettek kicsivel több mint fele szokott ünnepelni ilyenkor, a diplomások közül 29 százalék. Az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők 19 százaléka esetében a fiatalabb és idősebb generációk is megünneplik a Valentin-napot, ugyanez az érettségizettek és diplomások körében 6-6 százalékra jellemző.
A fehérváriak 58 százaléka szerint a Valentin-nap alapvetően a szerelmesek ünnepe, 1 százalék gondolja azt  mint egyes európai országokban a többség, hogy ez az ünnep inkább a barátságokról szól, illetve a lakosok 41 százaléka véli úgy, hogy ez voltaképpen nem is igazi ünnep, inkább csak üzleti fogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!