Vajdasági szárma - ízes recept a nyíregyházi találkozóról

Nyíregyháza - A Kóstolja meg Magyarországot! sóstói találkozóján az idén nemzetközi volt az ételek választéka. Ukrajnai, vajdasági, helyben élő lengyel közösség is főzött.

Kovalcsik Katalin

A megyei és a Veszprém megyei közös csapat melletti sátorban ütöttek tanyát a Vajdaságból érkezett Tornyosi Ászok, igen vidám kis közösségként és szorgos kezű főzőként. Az asszonyok gyúrták a férfiak által ízesített gombócokat, megkérdeztem mennyit, de nem számolták, ami teljesen érthető. A hatalmas üst dugig volt a savanyú káposztába csomagolt és pucér gombócokkal, húsokkal, szállt belőle az illat, csalogató módon. Azzal nem is próbálkoztam, hogy a húsmennyiség és többi hozzávaló súlya iránt érdeklődjek, megelégedtem azzal, hogy egy család számára elegendő mennyiség receptjét megtudhattam. A szármához kell két kilónyi darált hús, füstölt oldalas, só, bors, őrölt paprika, köménymag, fokhagyma, rizs, savanyú káposzta. A darált sertéshúst összegyúrjuk az aprított hagymával, kis fokhagymával, sóval, borssal, őrölt paprikával, rizzsel. Ebből a masszából kis töltikéket csavarunk a káposztalevelekbe. A lábas aljába tesszünk egy sor aprított káposztát, közé egy kis füstölt húst, majd a töltikéket. Ezt rétegezzük addig, amíg el nem fogy az anyag. Vizet öntünk rá, majd kemencébe tesszük és jó sűrű rántással berántjuk.

Első olvasatra ez az étel egy jól fűszerezett töltött káposzta. Így is van, de ha minden utasítást betartunk, az ízeket kellőképpen adagoljuk, mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk a szárma fogyasztása után. Nyíregyházán az már csak hab volt a tortán, hogy a tornyosiak elővették hangszereiket, muzsikáltak, énekeltek egyet, hallgatóságot toboroztak maguk köré.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

A megyei és a Veszprém megyei közös csapat melletti sátorban ütöttek tanyát a Vajdaságból érkezett Tornyosi Ászok, igen vidám kis közösségként és szorgos kezű főzőként. Az asszonyok gyúrták a férfiak által ízesített gombócokat, megkérdeztem mennyit, de nem számolták, ami teljesen érthető. A hatalmas üst dugig volt a savanyú káposztába csomagolt és pucér gombócokkal, húsokkal, szállt belőle az illat, csalogató módon. Azzal nem is próbálkoztam, hogy a húsmennyiség és többi hozzávaló súlya iránt érdeklődjek, megelégedtem azzal, hogy egy család számára elegendő mennyiség receptjét megtudhattam. A szármához kell két kilónyi darált hús, füstölt oldalas, só, bors, őrölt paprika, köménymag, fokhagyma, rizs, savanyú káposzta. A darált sertéshúst összegyúrjuk az aprított hagymával, kis fokhagymával, sóval, borssal, őrölt paprikával, rizzsel. Ebből a masszából kis töltikéket csavarunk a káposztalevelekbe. A lábas aljába tesszünk egy sor aprított káposztát, közé egy kis füstölt húst, majd a töltikéket. Ezt rétegezzük addig, amíg el nem fogy az anyag. Vizet öntünk rá, majd kemencébe tesszük és jó sűrű rántással berántjuk.

Első olvasatra ez az étel egy jól fűszerezett töltött káposzta. Így is van, de ha minden utasítást betartunk, az ízeket kellőképpen adagoljuk, mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk a szárma fogyasztása után. Nyíregyházán az már csak hab volt a tortán, hogy a tornyosiak elővették hangszereiket, muzsikáltak, énekeltek egyet, hallgatóságot toboroztak maguk köré.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

Első olvasatra ez az étel egy jól fűszerezett töltött káposzta. Így is van, de ha minden utasítást betartunk, az ízeket kellőképpen adagoljuk, mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk a szárma fogyasztása után. Nyíregyházán az már csak hab volt a tortán, hogy a tornyosiak elővették hangszereiket, muzsikáltak, énekeltek egyet, hallgatóságot toboroztak maguk köré.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

Első olvasatra ez az étel egy jól fűszerezett töltött káposzta. Így is van, de ha minden utasítást betartunk, az ízeket kellőképpen adagoljuk, mind a tíz ujjunkat megnyalhatjuk a szárma fogyasztása után. Nyíregyházán az már csak hab volt a tortán, hogy a tornyosiak elővették hangszereiket, muzsikáltak, énekeltek egyet, hallgatóságot toboroztak maguk köré.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

A nyíregyházi Leviczki Ottó mestersége kovács, önmagához illő nevű ételt készített, a kovács kohóján készült kakastaréjt. Kellett hozzá mangalica szalonna, kenyér, paprika, paradicsom, vöröshagyma, só. A szalonnát vékony darabokra vágta, beirdalta, megtüzesített egy nagypofájú kovács tüzifogót, ezzel összeszorította a szalonnadarabokat. A zsírt egy szelet kenyérre csorgatta, a szalonnát, a zsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, vörös-, vagy lila hagymával fogyasztjuk.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

Látván a zsíros kenyeret, elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért nem néznek jobb falatok után, hisz annyi finomságot főznek, de a kovács kikérte magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!