Utcára mennek a hallgatók

Fejér megye - Bár véleményezésre bocsátották a felsőoktatásról szóló törvény tervezetét, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint nem sikerült közös véleményre jutni, így október 27-én demonstrációt tartanak. Csatlakoznak a megyei intézmények is.

Szigeti Sándor

Fejér megye egyetlen állami felsőoktatási intézményének, a Dunaújvárosi Főiskolának a Hallgatói Önkormányzata már a buszt is megrendelte az október 27-i  demonstrációra. Csütörtöktől pedig plakátokon is toborozzák a résztvevőket:
- A törvény  módosítása a következő öt-tíz évre alapjaiban roppanthatja meg   a magyar felsőoktatást. Azt gondolom, eredményes lehet a demonstráció, hiszen a jelek szerint a hallgatóságtól fél  leginkább a kormány, mert  fiatalok és függetlenek vagyunk. Másnap nem kell bemennünk a munkahelyre, így attól sem kell tartanunk, hogy a véleményünk  miatt esetleg elveszítjük az állásunkat - mondja Arnold Miklós, a dunaújvárosi HÖK alelnöke.


Adorján László elnök pedig az hangsúlyozza:  akkor is meg kell mozdítani a hallgatóságot, ha ez nem minden esetben egyszerű:
-  Nekünk nemcsak a jelenlegi főiskolások, egyetemisták érdekeit kell képviselnünk, hanem azokét a középiskolásokét is, akik  eztán szeretnének továbbtanulni. A bújtatott tandíj bevezetése és a hallgatók röghözkötése mellett tovább csorbulnának  egyéb diákjogok is, ezt pedig nem tűrhetjük szótlanul - mondta Adorján László.   
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tehát egyeztetésre bocsátotta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezetét, amelynek véleményezési határideje október 23-a, vasárnap.
A kedden megjelent  törvénytervezet, bár nem keltett olyan szélsőséges indulatokat, mint a korábban felröppent változások híre, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint az álláspontok sem közeledtek az elképzeléssel kapcsolatos megbeszéléseken.
A korábban sok vitát kiváltott intézményi változásokat ugyan elhalasztaná a társadalmi vita alatt álló felsőoktatási törvénytervezet, ám a finanszírozás kérdéseiről nem szól az anyag. A tervezet szerint a kormány évente rendeletben szabályozná például azt, hogy hol, hány államilag finanszírozott férőhely lesz.
Oszvalcsek Robin Róbert, részönkormányzat elnökként, a Kodolányi János Főiskola Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnökeként hangsúlyozta, a hallgatók sok esetben megtévesztő híreket kapnak, azok azonban, akik mélyebben beleássák magukat a felsőoktatási törvény módosításáról szóló tervezetbe, konstruktív javaslatokkal segítik a HÖK munkáját. Amire szükség is van, hiszen vasárnapig benyújtják véleményüket. Persze - tette hozzá a fiatalember - a demonstrációt így is megtartják október 27-én  s nem csak a Kodolányi Főiskola diákjai, de több megyei intézmény is csatlakozik majd a megmozduláshoz.
- A legfőbb félelmünk, hogy az új tervezet nem teszi lehetővé a főiskolák fejlődését. Amennyiben nem lesz lehetőség a főiskolákon az  MSc, azaz a mesterképzésre, akkor az igazán jó oktatók, tanárok kevésbé tarthatók a főiskolákon, sokkal inkább az egyetemeken vállalják majd a hallgatók képzését - mondta Oszvalcsek Robin.
 Megjegyezte, az állami főiskoláknál is nehezebb helyzetbe kerülhetnek az alapítványi intézmények. A HÖK elnöke elmondta, azért fontos számára a hallgatók tájékoztatása, véleményük meghallgatása, mert az egyeztető tárgyalásokon a  Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviseli érdekeiket. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha valóban ismeri véleményüket:
-  Hallgatói önkormányzatunk a közösségi portálokon és a főiskola honlapján tájékoztatja  a diákokat. De tervezünk egy fórumot is, ahol párbeszédet, vitát kezdeményeznénk a diákokkal, tanárokkal. Ennek pontos időpontja még nincs, addig azonban mindenkit arra buzdítunk, csatlakozzon a demonstrációhoz. Ez azért is fontos, mert az öregdiákok is kiálltak érdekeikért, nekünk is helyt kell állnunk saját magunkért, s a fiatalabb generációkért, hogy ők is kapjanak majd lehetőséget - tette hozzá Oszvalcsek Robin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!