Utcai tánc vagy életforma?

A hiphop napjainkra igencsak népszerű lett Magyarországon. Fehérvár bármely iskolájába belépve nem egy plakát fogad: tanulj hiphop-táncot! Ám kiderül, nem mindegy, mit tanulunk - ez ugyanis csupán egy gyűjtőnév, mely rengeteg stílust takar.

Lovász Lilla

Urban Dance Team néven alapított tánccsoportot 2007-ben három fiatal, köztük a székesfehérvári Szederkényi Zsolt, azzal a céllal, hogy nem csupán az Egyesült Államokból elterjedt utcai táncok felszínes oktatásával foglalkozzanak, hanem annak kultúráját eredeti gyökerekből kiindulva terjesszék.

- Az „urban dance” egy külföldön sokat használt fogalom, amely magába foglalja az összes eredeti, úgynevezett old school és new school hip-hop táncstílust. Magyarországon egyedülálló a kezdeményezésünk, az, hogy kifejezetten ezekkel az eredeti hip-hop stílusokkal foglalkozunk. Mégpedig a popping, ami más néven electric boogaloo (vagy ahogy jobban ismerik electric boogie), a locking, a New York-style hip-hop, az LA-style hip-hop, a house dance, a krumping,és a b-boying, más néven breakdance stílussal. Ezért is lett a nevünk Urban Dance Team – rmagyarázza a nem „beavatottaknak” talán kissé bonyolultnak hangzó alapokat Zsolt.

A csapat (amelynek tagjai Szederkényi Zsolt „Papi”, Csordás Gábor „Csocsó” és Fazekas Róbert „Pizsy”) nem csupán saját örömére táncol - órákat is tartanak mára igencsak jól szervezett keretek között. Székesfehérváron (a Tiszti Klubban) és a fővárosban lehet jelentkezni az iskolájukba, ahol a mozdulatok elsajátításán kívül az egyes stílusok történelmi, kulturális és zenei hátterével is megismertetnek.

- Michael Jackson nevét például mindenki ismeri, s az a tánc, amit tőle láthattunk a klipjeiben valójában a popping és a locking stílus keveréke, hiszen e két műfaj kitalálói voltak Jacko koreográfusai.

Az oktatásban Zsolt már tapasztaltnak mondhatja magát.

- A kilecvenes évek eleje, azaz kisgyerekkorom óta űzöm a hiphop stílust. 1999-től foglalkozom oktatással, főként Székesfehérváron és Budapesten, de megfordultam az ország legkülönbözőbb helyein. Az eredeti stílusokkal 2002 környékén ismerkedtem meg, ez nagyban megváltoztatta a szemléletemet a hiphop világról. Azóta igyekszem minél több információt magamba szívni a legkülönbözőbb műfajokról.

Az Urban Dance Team az iskolák mellett nyári táborokat is szervez megalakulása óta, mégpedig a Fejér megyei Balinkán. Olyan intenzív kurzusok ezek, ahol bárki fejlesztheti tudását legyen akár kezdő vagy profi táncos.

- A táborokba külföldi művészeket is meghívunk. Tavaly portugál, cseh, amerikai oktatóink voltak, idén Franciaországból is érkezik vendégünk. Eddig százötven-kétszáz résztvevős rendezvényeink voltak, de szerintem idén még többen eljönnek majd. Igaz, nekünk nem az a célunk, hogy óriási tömegeket vonzzunk. Sokkal fontosabb, hogy közösséget építsünk, minőségi táncot tanítsunk, és ezzel akár életcél adjunk a fiataloknak. Ebben a műfajban ugyanis mindenki érhet el sikereket. A fejlődés pedig sosem áll meg.

Legújabb ötletük az Urban Dance Teathre elnevezésű táncszínház, amely hazánkban az első profi, színházban előadott hiphop produkció. Március 24-én láthatjuk őket a Nemzeti Táncszínházban, Budapesten.

E cikk készülésekor pedig az Urban Dance Team tagjai éppen a párizsi Juste Debaut elnevezésű világszintű táncpárbajra utaznak, amelyre egy Prágában megrendezett viadal győzteseként nyertek meghívást. A tízezres közönség és a nemzetközi zsűri előtti megmérettetés éppen vasárnap, lapunk megjelenésekor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!