Útba ejtették a holtmarosi árvaházat az alcsútdoboziak

Alcsútdoboz - Az önkormányzati testületből a polgármester és három képviselőtársa zarándokoltak el a csíksomlyói búcsúra. Útközben egy kis hasznos ajándékcsomaggal betértek a holtmarosi Tulipán Gyermekotthonba is.

Zsohár Melinda

A Wass Albert-regények kedvelőinek ismerősen hangozhat a Tulipán Gyermekotthon neve, egyik könyvében találta ki az író ezt a helyet, ami 2000-től a valóságban is létezik. Mindezt Oláh Gyárfás, Alcsútdoboz polgármestere meséli, miután szerény gyűjtést tartottak a községben. Tartós élelmiszereket kértek az adakozóktól, s maguk is kipótolták a csomagot, amit a búcsúra tartván bevittek Holtmarosra.

- A Marosvásárhelytől Székelyudvarhely irányában negyven kilométerre fekvő Holtmaroson éppen a Wass Albert-regény nyomán alapították meg a kis árvaotthont 11 évvel ezelőtt. Sok erdélyi kapcsolatom van, s Budapesten találkoztam az író hagyatékát kezelő kuratóriumi elnökkel, Bartha Józseffel egy, a Kráter Kiadó által szervezett konferencián. Ő mesélte el a történetet, s ez szíven ütött. Magam is árvaházban nevelkedtem egy ideig édesapám halála után, át tudom élni a gyerekek érzéseit - vall személyes indíttatásáról a polgármester.

 

- Felvettem a kapcsolatot az otthonnal, Bakos Katinka otthonvezető révén értesülök az ottani eseményekről, s rendszeresen támogatást juttattam el hozzájuk. Húsz gyermeknek ad otthon a Tulipán-ház, a kicsi is segítség, ami odakerül.

Oláh Gyárfás nem szólt volna adakozásáról, erről szerinte nem illik beszélni, de nyomós ok miatt tette mégis.

- Böjte Csaba testvér gyermekmentő missziója immáron világszerte ismert, szinte legendává nőtte ki magát személyesen és cselekedeteiben is a ferences szerzetes. Én is csodálom őt. Ám a többi árvaháznak, gyermekotthonnak kevesebb hír és adomány jut, így én szándékosan választottam másikat – hangzanak az indokok.

Június 9-én reggel indult útnak Oláh Gyárfás polgármester, Tranker Tamás alpolgármester, Bárányos Gábor és Szabó Dániel képviselők az adományokkal Erdélynek. Holtmaroson végre személyesen is találkoztak a gyerekekkel, s onnan folytatták útjukat Csíksomlyó felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!