Ünnep az Alföldi Tejnél

Székesfehérvár - Negyven éve építették a városban a tejüzemet, amely több éve ismét magyar kézben van. A tej világnapján erre emlékeztek a tulajdonos Alföldi Tejnél.

B. Kiss László

Nem könnyű ebben a helyzetben ünnepelni. A tej fogyasztása háttérbe szorult,  s  már  Brüsszelben is azért tüntetnek, mert drasztikusan csökkent az ára - kezdte beszédét Mélykuti Tibor, az Alföldi Tejértékesítő és Beszerző Kft. ügyvezető igazgatója. A tejtermelők által hat éve alakított társaság 2003 őszén szerezte meg a fehérvári tejüzemet, amelynek kedden - stílusosan a tej világnapján - ünnepelték a  40. születésnapját. 

Az ünnepségen kiállítást is rendeztek          Fotó: Nagy Norbert

A seregélyesi kastélyparkban rendezett ünnepségen jelen volt Forgács Barnabás, a földművelésügyi tárca szakállamtitkára is, aki elmondta: lenyűgözte a fehérvári tejüzem, amely napi 800 ezer  liter  tej feldolgozására képes. (Megépítésekor ez a  mennyiség 100 ezer liter volt.) Magyarországon a tejágazatban 11, összesen pedig 262 termelői csoport működik. Mind közül   az Alföldi  Tej  a legnagyobb -  emelte ki a szakállamtitkár, aki elmondta: a német, a francia és az osztrák tejtermelők is hasonló gondokkal küzdenek mint a magyarok, mivel a korábbi 31-32 eurocentről 20 centre csökkent a literenkénti felvásárlási ár. A brüsszeli demonstráció éppen ezért azt célozta, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul vizsgálja felül az  ágazat helyzetét. A magyar kézben levő élelmiszerfeldolgozók   köztük a tejipar  fokozottabb támogatását kérte Kiss László is, aki egyike az üzem azon rangidős dolgozóinak, akiket kedden külön is köszöntettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!