Uniós elismerés civileknek - Égig érő fa szimbolizálja Magyarország és Európa egységét

Székesfehérvár - Két fehérvári civil, Róka Gyula és Barna Éva kapta meg tegnap az Európai Parlament (EP) által az EU 55. születésnapjára alapított új elismerését, az Aranyember-díjat.

Klecska Ernő


A díjat az annak alapítását kezdeményező csákvári szocialista EP-képviselő, Herczog Edit adta át. A képviselőnő irodájában  egyúttal felavatták azt az installációt is, amit  e jeles alkalomra Gábor Imre készített. Az égig érő fát formázó alkotás, amely  Magyarország és  a folyamatosan bővülő Európai Unió egységét és folyamatosságát jelképezi, úgy néz ki, mintha a föld alól bújna elő, s áttörné a plafont. Levelei, illetve indái az uniós tagországokat jelképezik, az egyikre fel is került a két kitüntetett neve.

Az  Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés, amit hat nyugat-európai állam írt alá, 1957. március 25-én született meg. Az 55 éves Európai Unió  nem készül korai nyugdíjba, sőt folyamatos megújulás jellemzi - mutatott rá a képviselő. Az évfordulóra rendezett szolid ünnepségen olyan megyei iskolai csoportok mérték össze tudásukat, amelyek  a tavaly elindított A mi Európánk középiskolai tanulmányi versenyen vettek részt. A  fehérvári Tarsoly Ifjúsági Egyesület -  mindkét kitüntetett  e civil szervezet vezető aktivistája - által szervezett, közel másfélszáz csapatot felvonultató vetélkedősorozat  Kárpát-medencei  döntője március 31-én lesz - hangzott el a bejelentés.

A két kitüntetettet sokan ismerhetik. Róka Gyula és Barna Éva kitüntetése az 1995-ben alakult Tarsoly egyesület munkáját is méltatja. A magyarországi és a határon túli magyar középiskolások számára kiírt versenyt például  a fehérvári civil szervezettel együtt a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Pécsi Tudományegyetem BTK Politikai Tanulmányok Tanszéke hirdette meg.
- A kitüntetettek tevékenysége azért is roppant fontos, mert ma az európai uniós polgárok nem minden esetben érzik magukénak az uniót - indokolta  kezdeményezését Herczog Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!