Újabb száz munkahely

Szabadbattyán - Gyártott alkatrészeiket a világ vezető autómárkáiba építik be, külföldi partnereiken keresztül beszállítói lehetnek a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnak.

V. Varga József

Huszonöt év alatt sokat fejlődött, szinte teljesen átalakult a vállalkozás. Az egyszemélyes cégből mára egy csaknem 300 főt foglalkoztató cégcsoport lett. A kezdeti fémtömegcikk-gyártást a műanyag fröccsöntés követte, amely ma szinte teljesen meghatározó termelésükben. Az országban egyedül a szabadbattyáni üzemben van kétkomponensű szilikon fröccsöntés, a gyártás a legmodernebb számítógép-vezérlésű gépeken történik. 
Simon István munkaszeretetét, kitartását a szüleitől tanulta és kapta. Mindehhez elszántsága is párosult, valamint Hérakleitosz örökérvényű gondolatának elfogadása: Az egyetlen mi állandó, az a változás maga.    A Simon-művek tevékenységét környezetük is értékelte: elnyerték a Régió legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozása címet, amelyet a Parlamentben vehettek át. A tulajdonos-cégvezető legfőbb segítője és ügyvezetőtársa lánya és fia: Simon Zulejka és Simon Péter.


- Vállalkozásunk húsz év alatt kinőtte szabadbattyáni székhelyét, megerősödtünk, új telephely után kellett nézni. Kőszárhegyen, az ipari területen telepedtünk meg. Itt épült fel 2006-ban a második üzemünk - tudtuk meg a cégvezetőtől.
 A bővítéssel 50 fröccsöntő gépet üzemeltetnek, mellyel nem csak a régióban, de az iparágban is a jelentősebb cégek közé emelkedtek.
A megnövekedett termelés 2008-ban  zöldmezős beruházásban - megkövetelte egy 1500 négyzetméteres magasraktár, 2010-ben pedig a családi tulajdonú projektcég   a Határ-Kő Ingatlanfejlesztő Kft.  által egy 3500 négyzetméteres gyártócsarnok építését, ahol jelentős értékű és nagy hozzáadott értéket képviselő termékek is készülnek majd.
Az új épületben tervezőmérnökség, mérőlabor és szerszámkészítő üzem is helyet kap. A csarnokba telepíthető gépek összkapacitása meghaladja a jelenlegit, azaz több mint 100 fröccsöntő géppel rendelkeznek majd. A második félévben  az új üzem beindulásakor  létszámukat további 80-100 fővel növelik.
- A cég saját erején túl pályázati forrásokra is számíthatott, és a jövőben is támaszkodni kíván - mondta el Berki Béla fejlesztési tanácsadó. - A jövő a kutatás-fejlesztésé, a hatékony irányítási és munkamódszereké, a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek gyártásáé, melyhez magasan képzett, kvalifikált szakemberekre van szükség. A jelentős mérnöki létszámigény mellett a kamarával együttműködve a cég a szakmunkásképzést is támogatja, gyakorlati helyet biztosít.
 - Mára vállalkozásunk a középkelet-európai régió egyik meghatározó autóipari alkatrész gyártójává lépett elő - emelte ki Simon István. - Külföldi partnereinken keresztül mi is a kecskeméti Mercedes-Benz gyár beszállítói kívánunk lenni.
    A Simon-művek 1985-ös alakulása óta családias cég, s ezt igyekszik a mostani 300 fős létszámnál is a lehetőségekhez képest megtartani. Sokat köszönhetnek kollégáiknak, akik nagyon sokat tettek és tesznek azért, hogy a cég fejlődhetett, a válságban fennmaradt, megállta a helyét, és megvan a megfelelő jövőképe is.
-  Cégünk elképzelései nem állnak meg a jelenleg gépészeti-technológiai szerelés alatt álló üzemcsarnoknál. Középtávú terveink további 10 ezer négyzetméteres új létesítményről (összeszerelő üzem és magasraktár) szólnak, s a piaci helyzet függvényében akár néhány éven belül realizálódhatnak -  mondta el lapunknak a tulajdonos-cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!