Új vezető a megyei katasztrófavédelem élén

Székesfehérvár - Január elsejétől Bárdos Zoltán lett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új vezetője: őt és helyettesét pénteken ünnepélyes állománygyűlésen köszöntötték.

Bognár Máté

Vezetőváltás történt január elsejétől a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon: az eddigi igazgató, Fülep Zoltán tűzoltó alezredes magasabb beosztásba került; eddigi helyettese, Bárdos Zoltán mérnök, polgári védelmi alezredes pedig a megyei igazgatóság vezetője lett. A megyei katasztrófavédelmi igazgató-helyettes Molnár József tűzoltó alezredes lett.
Köszöntőjében Bakondi György tűzoltó altábornagy,  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője 2010 egyik legfontosabb védekezését idézve rámutatott: a  katasztrófavédelmi szervezet feladata, hogy minden helyzetre felkészülve védje meg a polgárokat. Szavai szerint a vörösiszap kiömlése következtében Kolontár és Devecser csapást szenvedett: 10 ember meghalt, 265-en pedig megsérültek, s mintegy ezer hektár külterületet öntött el az iszap. A vörösiszappal érintett területeken elsődleges beavatkozóként 60 tűzoltó gázolt bele a mérgező anyagba, s mentették az emberi életeket. Az altábornagy lapunknak elmondta: az OKF kormányzati támogatása 1,5 milliárd forinttal emelkedett, a testület létszáma 150 fővel bővül.

Fülep Zoltán alezredes az OKF tűzoltósági főfelügyelőségének tűzoltósági főosztályvezetője lett, s e tisztségében például a tűzoltóságok szakfelügyeletében valamint az egyes jogszabályok előkészítésében működik közre.
Beiktatási beszédében Bárdos Zoltán rámutatott, hogy a tűz- és káresetek felszámolása során Fejér megye tűzoltóságai megfelelő szakmai hozzáértéssel hajtották végre a feladataikat. Szavai szerint a katasztrófák és veszélyhelyzetek felszámolása során az állami és önkormányzati szerveken túl óriási szerepük van a civil, társadalmi és karitatív szervezeteknek is, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor csak ők tudnak igazán eredményesen segítséget nyújtani.
Bárdos Zoltán 2000-ben a honvédségtől került a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz kiemelt főellenőrként; 2005-től a polgári veszélyhelyzet-kezelési osztályt vezette, 2009-től az igazgatóhelyettese lett. Munkája során részt vett a veszélyelhárítási tervezésben, több évig vezette a megyében kialakult veszélyhelyzetek kezelésére létrehozott Veszélyhelyzeti Központot, igazgatóhelyettesként pedig koordinálta és irányította az igazgatóság szakmai munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!