Új pályázatot írnak ki az etyeki jegyzői állásra

Etyek - A testület tudomásul vette a bíróság határozatát, és felmentette a jegyzőt. Szűcs Lajos nehezményezi, hogy a felmentő testületi ülés előtt nem kerestük nyilatkozatért, amelyet ő nem tagadott volna meg.

Zsohár Melinda

Lapunk igyekezett folyamatosan és gyorsan tájékoztatni az etyeki önkormányzatnál történtekről. A Fejér Megyei Kormányhivatal tavaly jogi kifogást emelt az ex-polgármester, Szűcs Lajos jegyzővé történt kinevezése ellen. Az önkormányzat azonban nem mentette fel a jegyzőt, mire a hivatal a megyei bírósághoz fordult, amely a jegyzői pályázat kiírását egy pontban szabálytalannak találta, ezért megsemmisítette azt. Ezután a kormányhivatal a jegyzői pályázatok elbírálását, illetve Szűcs Lajos jegyzővé való kinevezését kifogásolta, de az önkormányzat ezen sem változtatott, így a hivatal ismét a megyei bírósághoz fordult, amely határozatában helyt adott a kormányhivatal jogi kifogásának.

 A második bírósági határozat megszületése után kértük Garaguly Tibor polgármestert, nyilatkozzék az ügyről, ő azonban a következő napi testületi üléshez kötötte megszólalását, amit tudomásul vettünk. Kerestük Szűcs Lajos jegyzőt is, ám  a hivatalban úgy  tájékoztattak: nem tartózkodik benn,  mobiltelefonjának számát pedig lapunk munkatársa nem ismerhette. Így azt írtuk,  a jegyző is a testületi ülés után szólal meg. Szűcs Lajos erre személyesen reagált, mondván: ő nem tagadta (volna) meg a nyilatkozatot korábban sem. Ezúttal is rendelkezésünkre állt, sőt, írásban közölte álláspontját.
Garaguly Tibor polgármester a szeptember 15-ei testületi ülést követően közölte: a testület tudomásul veszi a megyei bíróság határozatát,   felmenti a jegyzőt  munkaköréből. A felmentési idő kitöltésére nem tart igényt,  hamarosan kiírják az állásra a pályázatot. A jegyző munkáját, tevékenységét nem értékelte.
 
Szűcs Lajos volt etyeki jegyző nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz, amelynek lényegi részét közöljük. "2010. december 1-jén nyertem jegyzői kinevezést Etyeken. A megyei kormányhivatal a pályázati kiírás számos pontjával kapcsolatban törvényességi észrevételt tett, melyet a testület nem fogadott el. A Fejér Megyei Bíróság a pályázattal szembeni kifogások közül egyet talált megalapozottnak,  nevezetesen azt, hogy a pályázótól kért nyilatkozat, miszerint 'kívánja-e a pályázata elbírálásakor a zárt ülés tartását' jogsértő, ugyanis kinevezési ügyben a törvény szerint kötelező zárt ülést tartani, kivéve, ha az érintett hozzájárul a nyilvános üléshez.
 (...) Megjegyzem, hogy a pályázat elbírálása a nyilatkozatoknak megfelelően zárt ülés keretei között zajlott. Bár a pályázat e pontja érdemben a jegyzői kinevezést nem érintette, a bíróság mégis a teljes pályázati kiírás hatályon kívül helyezéséről döntött. (...) A pernek nem voltam alanya, abban nem vettem részt, így sem megszólalási, sem jogorvoslati lehetőség nem illetett, ilyen joga a képviselő-testületnek volt.
 A bírósági döntéssel szemben az önkormányzat ügyvédje felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Legfelsőbb Bíróságra, a testület távollétemben ennek (...) visszavonásáról döntött, egyenes utat nyitva a kinevezésem érvénytelenítésére irányuló támadás lehetőségének. (...) A szeptember 9-ei per eredményéről (...) munkáltatóm (...) nem tájékoztatott, álláspontjukról szeptember 15-én, a testületi előterjesztésből értesültem. Bár a bírósági ítélet egyértelműen kimondja, hogy a kinevezés érvénytelensége a munkáltató hibájából következett be, a felmentésemről szóló határozatában a képviselő-testület (...) ezt nem tüntette fel, jogi felelősségén túl erkölcsi és egyéb irányú felelősségét sem hajlandó elismerni..."

 Az új jegyzői pályázat kiírásáról, a választott jegyző kinevezéséről beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!