Új kisbolygó Fehérvárnak

Székesfehérvár - A várost már négy kisbolygó képviseli az égen - jelentette be pénteken a hírt Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója és Trupka Zoltán a fehérvári csillagvizsgáló 50 éves fennállásának alkalmából.

Házi Péter

Néhány nappal ezelőtt fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió Trupka Zoltán felterjesztését, hogy a Sárneczky Krisztián csillagász által felfedezett 164268. sorszámú kisbolygót a székesfehérvári  csillagvizsgáló alapítójáról, Hajmási Józsefről nevezhessék el. Az elnevezés tehát hivatalossá vált, így most már négy olyan égitest van, amely a neve alapján Székesfehérvárhoz köthető, ezzel a teljesítménnyel a megyeszékhely valószínűleg az egyetlen az országban. Az első ilyen a ma már Alba Regia névre hallgató kisbolygó volt, amelyet Fűrész Gábor fedezett fel 2001-ben, s amely 2007-ben kapta meg a megyeszékhely latin nevét. A következő kisbolygó  egy évvel később vette fel  a székesfehérvári születésű csillagász, Terkán Lajos nevét. 2009-ben pedig a 166886. sorszámú égitestet nevezték el Ybl Miklós építészről.


Ezek az égitestek egyébként nem túl nagyok, átmérőjük 2 és 4 kilométer között változik, azaz nagyjából akkorák, mint Székesfehérvár területe.
Mindez azért olyan aktuális, mert A Szabadművelődés Háza tetején lévő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló  idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A csillagvizsgáló eredetileg az akkori József Attila Gimnázium  tetején működött, akkor még  egy tíz centiméter átmérőjű teleszkóppal. A helyi Uránia Csillagvizsgáló vezetője Hajmási József lett, aki rendszeresen tartott előadás-sorozatokat, ennek látogatói közül kerültek ki az 1962 óta működő szakkör első tagjai: 1963 és 1967 között Hajmási József  közel 300  utcai távcsöves bemutatót tartott a Liszt Ferenc utca sarkán, ahol 76 ezer ember nézhette közelről a csillagokat.  A vidámparkban 1967-ben adták át a város gyárainak összefogásával készült, 30 centiméter átmérőjű teleszkópot, amelyet azóta is használnak. 1977-ben helikopterrel szállították az elkészült kupolát az  Ifjúsági és Úttörőház, ma A Szabadművelődés Háza tetejére. Hajmási József  tavaly, százéves korában elhunyt, de amit Fehérvárra hagyott, az páratlan érték. Nélküle valószínűleg nem lenne csillagvizsgáló Fehérváron.
Mint Kiss Dorottya, a művelődési ház igazgatója  kiemelte, pályázni kívánnak a csillagvizsgáló és a hozzá kapcsolódó harmadik emelet teljes felújítására, átépítésére, a terveik között olyan űrszimulátorok kialakítása is szerepel, amelyeknek eredményeként a fehérvári csillagda turisztikailag is vonzó célponttá váhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!