Új influenza - a gyerekek még nem kaphatnak oltást!

Székesfehérvár - A felnőtteknek szánt új influenza A(H1N1) elleni védőoltás engedélyezési eljárása befejeződött, a vakcina kiszállítása megkezdődött.

Móré Erzsébet

Amint azt már hírül adtuk,  az ÁNTSZ  fehérvári térségi intézetébe  várhatóan a hét végén  megérkezik   az oltóanyag  első, mintegy 12 ezer 500 darabos  szállítmánya, amelyet  aztán a háziorvosokhoz  továbbítanak.   Sirák András   háziorvos szerint   bonyolult az igénylés. 
Sirák András, a háziorvosok szakfelügyelő   főorvosa kedden délután  a szakmai kollégium üléséről  tartott hazafelé, amikor  telefonon elértük. Elmondta: véleménye szerint a  beharangozottnál  lényegesen bonyolultabb lesz a helyzet,    a  doktorok  hétfőn este  e-mailben  értesültek arról, hogy pontosan mi a teendőjük:   név és TAJ szám szerint   kell leadniuk  a tisztiorvosi szolgálathoz  az igénylést,  legalábbis azokat,  akik   megítélésük szerint   már az első  körben   jogosultak az oltásra. 

Falus Ferenc országos tisztifőorvos (j) és Szikora Gábor, az Omninvest Kft. dolgozója kiveszik az autóból az influenza elleni első oltóanyagot a fővárosban, a IX. kerületi ÁNTSZ előtt    

Ez a kör, mint ismeretes, a  krónikus  betegek  szív és keringési betegségekben szenvedők,  diabéteszesek, immunhiányos betegek.  Az első ütemben oltják  az egészségügyi dolgozókat is -mondta  Sirák doktor, hangsúlyozva: az  oltás nem  kötelező, hanem  önkéntes.   A betegeket értesítik, majd külön időpontot  egyeztetnek  - várhatóan rendelési időn kívül -, ami  nem lesz könnyű, hiszen országosan  négymillió  ember beoltásáról  van szó - mondta a főorvos, akitől azt is megtudtuk,  az  oltásonként járó  kétszáz forintokat majd csak a jövő év második felében  kapják meg a háziorvosok.
Az új influenza elleni  oltóanyagot  a  térítésmentesre  nem jogosultak   a  gyógyszertárakban  receptre felírva  megvásárolhatják majd, de  információink szerint a  patikákba még nem szállítottak a vakcinából.   A  gyermekek  is  később kaphatják meg a védőoltást, a számukra  készült vakcina forgalmazására  még nem kapta meg  az engedélyt a gyártó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!