Új évad, új igazgatóval

Székesfehérvár - A teátrum bejárata előtti közös fotózkodás után kedden kora délután évadnyitó társulati ülést tartottak a Vörösmarty Színházban. Megkezdődtek a próbák is.

Szabó Zoltán

Statisztikákkal kezdte  mondandóját Quintus Konrád, aki igazgató-helyettesként  irányítja az új direktor megválasztásáig  a  teátrumot.   Megtudhattuk, hogy  az önkormányzattal közösen rendezett   Harmonia albensis  az öt templomi hangverseny és a Ghymes  szabadtéri koncertje  2071 fizető nézőt vonzott.   A nyári színház  tíz előadására pedig 2957-en voltak kíváncsiak.  Quintus megjegyezte: voltak kiemelkedő produkciók és voltak kicsit hakniszagúak is. Ugyancsak  kellemes, örömteli nyári történet, hogy a színház csapathoz tartozók közül többen jelentős elismerést kaptak: Bakonyi Csilla  a Pro Theatro  Civitatis Albae Regalis, Kozáry Ferenc  és Cserta Gábor   pedig Pro Civitate  emlékérmet vehetett át.


Az igazgató-helyettes bejelentette: Szabó Károly  intézi a gazdasági ügyeket, Szűcs Gábor  június 15-e óta nem  a színház művészeti vezetője,  a dramaturg Orbán Eszter  lett, és Kuna Károly  színművész néhány hónapja ismét a társulat tagja.  A marketingesek és az asszisztensek körében is történtek változások.  Fontos, hogy keddtől megújult  a  színház honlapja. Várhatóan szeptemberben új igazgatót választ a teátrum élére  a fehérvári önkormányzat.  A  színházban augusztus 31-én  mondja el elképzeléseit az öt  jelölt, és válaszol a színház közalkalmazottainak kérdéseire.
Quintus hírül adta:  csatlakozva a   Szolnokról indult kezdeményezést  ők is megrendezik az Ádámok és Évák ünnepét. Ez annyit jelent, hogy Az ember tragédiája 15 színének rövdített változatát 15 általános és középiskola diákjai    játsszák el, és a különleges előadást januárban, A magyar kultúra napján   bemutatják. Az évad  szeptemberben  startol, mégpedig az Óz, a nagy varázsló című   zenés mesejátékkal, az  előadás rendezője Silló Sándor.    A  társulat  valamennyi tagja szerepel a produkcióban, amelynek érdekessége, hogy a zenét a kiváló blues- és jazzmuzsikus,  Ferenczy György  szerzi.   Dorka szerepére   castingot hirdettek, és Stelly Zsófiát  választották.  


A következő    bemutató  bemutató   Israela Margalit:  Trió    című darabja.  A Stúdiószínházban  mutatják be,  Galambos Péter állítja majd színpadra.   A színmű  Schumannról, a nagy romantikus  zeneszerzőről, pártfogoltjáról, a fiatal Brahmsról és nem utolsósorban Clara Schumannról szól.
 A következő    premier Tasnádi István:  Finito című   verses komédiája, vígjátéka lesz októberben,  Hargitai Iván   vállalta a rendezését.        A Csárdáskirálynőt decemberben, karácsony előtt mutatják be. Quintus  az operett rendezésére Mohácsi Jánost  kérte fel.  Mohácsi az a fajta rendező, aki ötleteivel ki szokta verni a biztosítékot, ám élmény, amit csinál.    Ellensúlyképp  jön a   visszafogottabb eszközökkel dolgozó rendezőetalon, Valló Péter, aki Osztrovszkij  Viharját állítja  színpadra februárban.  A nagyszínpadi bemutatók sorát  áprilisban   A testőr, Molnár Ferenc kiváló   színműve zárja,  a rendezésre  Árkosi Árpádot  kérte fel   az igazgatóhelyettes.       Lesz még egy előbemutató is:  Ray Cooney   vígjátéka, a Család ellen nincs orvosság.
A Pelikán Teremben  elsősorban a gyerekeket,   fiatalokat  próbálják megszólítani.     A rózsát nevető királykisasszony  címmel újra interaktív gyerekelőadást  csinál Zsurzs Kati a legkisebbeknek.  A   felsősöknek, gimnazistáknak szól a  Rómeó és Júlia  beavatószínházi   formában.   Ősbemutatót is tartanak a Pelikánban, a darabot Csikós Attila írja. A Két összeillő ember   zenés játék    Domján Edit és Szécsi Pál   szerelméről szól, Telihay Péter  rendezi, és januárban mutatják be.      
Várhatóan műsoron marad a Portugál és A feketekávé a Pelikánban.  Vendégelőadás is érkezik, Veszprémből az Anna Karenina.  Cserébe a fehérvári társulat a Kabarét játssza majd Veszprémben.

A   teátrum színművészei,  a Vörösmarty Színház honlapja alapján:   Balogh Anna, Bata János, Buch Tibor, Csizmadia Gergely, Debreczeni Márta, Farkas Gábor, Fehérvári Péter, Gulyás Balázs, Guttin András,  Juhász Diána, Juhász Illés, Kelemen István, Keller János, Kozáry Ferenc, Kuna Károly, Mertz Tibor, Mézes Violetta, Müller Júlia, N. Deák Fruzsina, Nyilas Edina, Pusztaszeri Kornél, Quintus Konrád,  Safranek Károly, Szalay Marianna, Szűcs Gábor, Tenczler Tímea, Tóth Auguszta, Tűzkő Sándor,  Ullmann Mónika, Vasvári Csaba, Váradi Eszter Sára, Závodszky Noémi. Vendégművészek:  Bakonyi Csilla, Hernádi Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!