Új EKG-készülék, adományokból

Székesfehérvár - Új EKG-készüléket kapott kedden a megyei kórház gyermekosztálya. A készüléket a püspökség és a Vörösmarty Színház közösen kiadott Fehérvári karácsony 2009 camű CD bevételéből vásárolták.

J. Mező Éva

Az ünnepélyes átadás kedden elmaradt, a rég várt készüléket  már teljes üzemmódban nézhették meg az alkalomra összegyűlt újságírók. A köszönő szavakat a sors rendkívüli eseménnyel egészítette ki: ugyanazon a napon mehetett haza egészségesen az a kislány, aki 25. terhességi héten 750 grammal született. Tíz éve ez az orvosi bravúr még elképzelhetetlen lett volna - mondta Simon Gábor, a gyermekosztály vezető főorvosa.
Simon Gábor nem először mondott köszönetet Spányi Antal megyés püspöknek. A főpásztor négy éve hirdette meg az Egyház az emberért programot, azóta minden évben gyűjtött a gyerekosztálynak az egyházmegyei karitász: pénz, két infúziós pumpa volt eddig ebből az ajándék, most első alkalommal pedig a Vörösmarty Színházzal közösen kiadott Fehérvári Karácsony 2009 CD bevételéből ez az Angliából beszerzett hordozható EKG készülék. A CD eladásból egymillió forint gyűlt össze. Adománya volt ez minden közreműködő művésznek és CD-t vásárlónak - ahogy Vasvári Csaba színházigazgató mondta.
Az adományokra nagy szüksége van a kórháznak. Simon Gábor főorvos megdöbbentő adatokat sorolt: elavult készülékeik folyamatos cseréjére 300 millió forintra lenne szükség, a legsürgősebb egy ultrahang lenne, 10 millió forintért. Pályázattal próbálkoznak, ám az adományokon és a pályázaton kívül más lehetőségük  nincs. Állami pénzből ugyanis nem jut műszerbeszerzésre. Az új EKG készülék évente közel 3 ezer kisbeteg minőségi kardiológiai vizsgálatát teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!