Történelem érettségi: Rákóczi, Bethlen, bombafenyegetés...

FMH - A történelem érettségin is túljutottak a diákok, örülhettek, akik jól ismerték a Rákóczi-szabadságharcot, a tatárjárást, a rendszerváltást... Volt, ahol bombafenyegetés zavarta meg a vizsgát.

feol.hu

Középszinten a Rákóczi-szabadságharc, a tatárjárás és a rendszerváltás, míg emelt szinten a reneszánsz, a törökellenes harcok és a gyermekek jogai szerepeltek a történelem írásbeli érettségi feladatainak témái között
A történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga 180 perces volt, ezen belül a diákok tetszőleges sorrendben oldhatták meg a feladatokat. A maturálóknak két, eltérő feladattípust kellett megoldaniuk. 
A feladatlap első felében 12 rövid, úgynevezett tesztjellegű feladat szerepelt, a második rész pedig rövidebb és hosszabb, úgynevezett esszéfeladatokból állt.
A 8 esszékérdésből - bizonyos választási szabályok betartásával - hármat kellett kidolgozni. A témák között a tatárjárás, a második ipari forradalom, a Rákóczi-szabadságharc, a két világháború közötti magyar társadalom szerepelt.
A rövidebb feladatok, amelyek az egyetemes és a magyar történelemre vonatkoztak, időrendben követték egymást, téma volt többek között a népvándorlás, Hunyadi Mátyás, az angol alkotmányos monarchia, a nők helyzete, a magyarországi rendszerváltás.
A feladatok között térképelemzés, igaz és hamis állítások elkülönítése, adatsorok értelmezése, ábrák kiegészítése egyaránt szerepelt.
Mindkét feladattípusnak fontos elemei voltak a jelenismeret, az állampolgári ismeretek, a XX. század második felének és napjainknak a jelenségei, történései, problémái. A diákok a vizsga egész időtartama alatt használhatták a középiskolai történelmi atlaszt.
A feladatok mindegyikéhez írásos vagy képi forrás, térképvázlat, számos ábra vagy adatsor kapcsolódott. A vizsgázónak ezek felhasználásával és saját ismeretei mozgósításával kell pontos választ adnia. 
A történelem emelt szintű írásbeli érettségi vizsgára 240 percük volt a diákoknak.
Az első rész megoldására 90 perc állt rendelkezésre. Ez alatt rövid (tesztjellegű) feladatokat kellett a vizsgázóknak megoldaniuk. Ebben a vizsgarészben atlaszt nem lehetett használni. A feladatok között a reneszánszra, a felvilágosodásra, a törökellenes harcokra, a II. világháborúra vonatkozót egyaránt találtak a diákok, és itt is megjelentek a napjainkhoz kapcsolódó kérdések, mint például a fejlődő világ problémái, a gyermekek jogai Magyarországon.
A második rész megoldására 150 perc állt rendelkezésre. A sokféle forrás mellett a vizsgázót itt már a középiskolai történelmi atlasz is segítette a megoldásban. A tíz esszéfeladatból két egyetemes történelmi és két magyar történelmi kérdés megoldása kötelező volt, a diákok a keresztes hadjáratok, a két világháború közötti gazdaság, a magyar nyelv a reformkorban, Bethlen István politikai pályája témáját is választhatták.
A feladatok mindegyikéhez írásos vagy képi forrás, térképvázlat, ábra vagy grafikon, diagram kapcsolódott. A megoldás ezeknek felhasználását, az elsajátított ismeretek önálló alkalmazását, az összefüggések felismerését kívánta meg.
Az esszéfeladatok értékelésében mindkét szinten a szakmai tartalom részletesebb kifejtése mellett fontos szempont a szöveg megszerkesztettsége, koherenciája, logikája is.


A feladatokat és megoldásaikat az origo.hu-n tanulmányozhatják a diákok! 


Az érettségivel kapcsolatos további hír, hogy egy iskolában bombafenyegetés, míg további négy intézményben nyomdai hibás feladatlapok miatt volt kisebb fennakadás a szerdai történelem írásbeliknél, rendkívüli intézkedést azonban nem kellett hozni - közölte az MTI kérdésére az Oktatási Hivatal elnöke.
Az érettségi vizsgát rendben meg tudták kezdeni a diákok.
Egy fővárosi és három vidéki iskolában emelt szinten nyomdahibásak voltak a feladatlapok, ezeket kicserélték, s a diákok itt is rendben meg tudták írni a vizsgákat. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!