Tömegszerencsétlenség a ködben - vérben úszott az út Gánt határában

Gánt - Szokatlan „tömegszerencsétlenség” történt Gánt határában kedden hajnalban. Számtalan vadludat ütöttek el az autók, az állatok ugyanis elvesztették tájékozódó képességüket

S. Töttő Rita

Nem mindennapi „vérengzés” történt kedden éjjel-hajnalban Gánt határában, ahol több mint húsz vadlúd esett az autósok áldozatául. De vajon mit kerestek ezek az állatok az úttesten? Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője elárulta:
- A helyszíni bejárás alkalmával egy drámai eseménysor maradványaira bukkantam: 3 kilométer hosszúságban a közút padkáján és az árkokban vadlibák tollait lengette a szél. Az aszfalton több helyen a gázolás nyomait lehetett látni. A libák maradványait az éjszaka folyamán elhordták a környék rókái, amit az is bizonyít, hogy az egyik róka osztozott a libák sorsában - mesélte tapasztalatait a természetvédő, aki elárulta, mit kerestek arrafelé a vadludak: a Velencei-tó, a Zámolyi-medence vizes élőhelyei és az Által-ér völgye közötti ökológiai zöldfolyosó épp Gánt felett húzódik, így a vadludak rendszeres vonulási útvonalába esik. November 29-én este sűrű köd ereszkedett a tájra, így a vonuló vadlibák teljesen elvesztették tájékozódó képességüket.


- Talán a község fényei, a csillogó aszfalt és a sűrű köd együttes hatása vezetett oda, hogy az amúgy éber és félénk madarak az úttesten landoltak. A vadlibákra jellemző, hogy társas lények, mindig csapatban repülnek, és ha egy madár leszáll, akkor azt a többi is követi. Így történhetett, hogy a gágogó sérült madarak még több libát csaltak a helyszínre – vélekedett az őrkerület vezető a szerencsétlenségről. A becslések szerint körülbelül 20 példány vadludat, zömében nagyliliket ütöttek el az autósok a rossz látási viszonyok miatt. Ám ez még nem minden: az elütött példányokért megérkeztek az éhes rókák, így a legtöbb lúdnak már csak a tollas maradványait lelte meg a szakember. Viszont a rókák sem látnak jobban ködben, mint a ludak, így volt olyan példány, amelyik zsákmánya sorsára jutott, mert elütötte az autó. Jelentős vérfoltok övezték ezért az utat Gánt felé, amely sokakat megrémíthetett. A természet szerencsére ritkán produkál hasonló tragédiákat, hiszen a telelő vadlúdcsapatok a Vértes-hegység környékén megfelelő táplálkozó területeket és éjszakázó helyeket találnak. Ez az oka annak, hogy az itt élő emberek gyakran gyönyörködhetnek a ludak égre rajzolt „V” betűjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!