Tobozmanó és társai - karácsonyi, saját készítésű ajándékok

Tobozmanó kukucskál az ágak között, színes filcdíszek ringatóznak a puha fényben, télapó csücsül az asztalon - magunk teremtette kis lényekkel lephetjük meg szeretteinket az ünnepen.

Pál Szabina

 Rohangálhatunk naphosszat ajándékok, karácsonyi kiegészítők után,  vagy dönthetünk úgy is, hogy nem szállunk be az össznépi vásárlási hadműveletbe. Néhány alapanyag beszerzése után - amelyek gyakran ott lapulnak valamelyik fiókban - magunk is elkészíthetjük saját díszeinket, apró kiegészítőinket, amelyekkel meglephetjük ismerőseinket, ajándékként is bátran a karácsonyfa alá rakhatjuk őket. Nem kell pironkodni, ha valamelyik öltés nem éppen a tankönyvekbe való, a lényeg, hogy  mi magunk alkotunk valamit,  időt és energiát szánunk a megvalósításra, s az öltéseink nyomán valami egyedi jöhet létre. Lehetne biztosabb szebb, formásabb, de legalább a miénk. Ötleteket számtalan helyről meríthetünk, karácsonyi kiállításokon is érdemes körülnézni,  az internet ugyancsak virtuális Kánaán e téren.


Ha nem vagyunk profik, a filc  anyag akkor is jó választás lehet,  könnyen kezelhető, sokféle szín közül választhatunk, és sokféle stílusú darabot megálmodhatunk. Ha valaki a népiesebb vonalat kedveli, akkor elő a zsákvászon anyagokkal, fagombokkal! Ha inkább az elegancia, csillogás vonz minket, akkor ne spóroljunk a szalagokkal, apró gyöngyökkel, persze a kevesebb néha több! A fémes hatás kedvelőinek a tört fehér filc és a fémszínű gyöngyök,  zsinórok kombinációját ajánlanám, persze  mindenki kísérletezzen maga, s ami igazán tetszik neki, azt rögzítse végül a filc alapformára! Ami ez utóbbiakat illeti, érdemes kartonból többféle sablont készíteni, akár kézzel előrajzolni, de a netről is lehet szemezgetni. Mindig dupla anyagból szabjuk ki a formát, majd az egyik felét díszítjük, végül a pelenkaöltéssel körbevarrjuk, belsejét flízzel töltjük. Ne felejtsük el a dísz akasztóját sem!


 Különféle karácsonyi lényeket is teremthetünk maradék anyagokból,  zsákvászonnal bevont  gömb lehet a méretes pocak, vagy könnyedén megvarrható tölcsérszerű forma a test, lábak egyszerűen zsinórból is formálódhatnak,  a kis figurák mosolyt csalnak az arcokra, beültethetjük őket az ablakokba, konyhai üres sarkokba, hogy onnan figyeljék az ünnepi készülődést.  

Ha rejtőzködik lakásunkban néhány fenyőtoboz, akkor most keressük elő őket, s értelmezzük át a terméseket: nagyon gyorsan és egyszerűen tobozmanót vagy angyalkát készíthetünk, amelyek fázósan burkolóznak puha textilekbe. Szükségünk lesz néhány fa-vagy papírgolyóra (hobbiboltban beszerezhető), ezekből teremtünk fejet aranyos tobozlényeinknek. A golyóbisokat ragasztópisztollyal rögzítjük a toboz szélesebb feléhez, szemet, szájat kanyarítunk nekik, a manógenerációnk fejére kézzel varrott sipkát húzunk. Az angyalok széles masniból szárnyat kapnak, hogy békésen repdeshessenek a szeretet ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!