Több vendég és kevesebb bűneset a Balaton térségében

A vendégek számának növekedése ellenére kevesebb bűncselekmény történt a Balaton térségében, a közlekedési balesetek száma pedig csak kismértékben emelkedett - összegezte a négy megyét átfogó Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) soros elnöke a nyári tapasztalatokat egy kedden, Zalakaroson tartott zárókonferencián.

feol.hu

Dedics Zoltán a Zala, Vas, Somogy és Fejér megyét érintő adatokról elmondta: júniusban a rossz idő miatt kevesebb vendég kereste fel a Balatont, a nyár további két hónapjával együtt azonban már a tavalyit meghaladó számú nyaraló érkezett a magyar tenger térségébe. A tavalyinál 14 százalékkal több, közel 1,4 millió vendég összesen mintegy 4,8 millió éjszakát töltött el a Balatonnál. Több volt a magyar és közép-európai nyaraló, a nyugat-európai turisták száma viszont valamivel csökkent.
A Velencei-tótól Zalakarosig terjedő térségben 4,3 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a közlekedési balesetek terén azonban 0,3 százalékos növekedést regisztráltak a rendőrök a nyár három hónapja során - összegezte a BKKB elnöke.
Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények jellemzőek a Balatonnál, meghatározóan az alkalmi, fürdőhelyi besurranásos lopások voltak rendszeresek, nem kis részben a nyaralók elővigyázatlansága miatt. A betöréses lopások és az autófeltörések száma tizedével mérséklődött, a gépkocsilopások száma a tavalyi 69-ről idén 74-re emelkedett - részletezte Dedics Zoltán.
A súlyosabb eseteket ismertetve elmondta: emberölés nem fordult elő idén nyáron, de 8,9 százalékkal emelkedett a súlyos testi sértések száma. Némiképp visszaszorult a garázdaság, viszont 38,9 százalékkal több rablás fordult elő a szezonban. Úgy fogalmazott: "területfelosztási kezdeményezések, leszámolás jellegű cselekmények, védelmi pénzekhez kapcsolódó, zsarolásra utaló körülmények, információk nem merültek fel" a Balatonnál.
Komoly előrelépésként értékelte a BKKB elnöke, hogy sikerült visszaszorítani a közterületi prostitúciót, miután a bíróságok a visszaesőket elzárásokkal büntették.
A rendőrségi eljárásokkal szemben felére csökkent az állampolgári panaszok száma, a 24 bejelentett eset kivizsgálása során nem tártak fel jogsértést.
A közlekedési balesetek 0,3 százalékkal gyarapodtak, ötödével csökkent azonban a halálos tragédiák száma a négy megye területén, ahol összesen 17 halálos és 128 súlyos kimenetelű baleset történt. Ezek leggyakoribb oka továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségadás vagy a kanyarodás szabályainak megsértése, illetve az ittas vezetés.
Több munkájuk volt a vízi rendészeknek, a tavalyinál 4,5 százalékkal több embert, vagyis 360 fürdőzőt mentettek ki, a múlt évihez képest pedig eggyel több, 8 vízbefulladás történt.
Török Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője értékelésében hangsúlyozta: évek óta tapasztalható a kiemelten kezelt idegenforgalmi területen a bűnesetek számának csökkenése vagy egyes területeken a stagnálása, ami jelentős eredménynek számít. Hozzátette: az önkormányzatok támogatása és a pályázati források 85 millió forintot biztosítottak a Balaton közbiztonsági helyzetének javítására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!