Több ezer köbméter hulladékot raktak le a Velencei-tó partján

Dinnyés, Velence - Az egyik érintett terütelről már döntött a zöldhatóság, a pénteken bemutatott dinnyési lerakatot még vizsgálja, mondták az érintett, elégedetlen lakók.

Ármás János

A zöldhatóságtól kapott tájékoztató szerint a Velencei-tó partjához közel több ezer köbméter hulladékot, betondarabokat, szennyezett vasúti ágyazat  kövével kevert földet, gázolajjal szennyezett textíliát raktak le. A zöldhatóság vizsgálódott, a tényeket rögzítette: Velence területén  6800 négyzetméteren állapította meg a hulladék elhelyezését. Velence  önkormányzata fellebezett, így már az Országos Környezetvédelmi Felügyelőség dönthetett, amely megsemmisítette az első fokon eljáró régió verdiktjét és új vizsgálatot kért. Az új eljárás szerint a tereprendezéssel érintett területre a Tárnok-Székesfehérvár között felújítandó vasúti pályából kitermelt építési-bontási hulladékot szállították. A tóparton, a nádas elegyengetett területén egyértelműen vasúti ágyazatból   származó,  kővel kevert föld, betontörmelék, továbbá vegyes építési hulladék található. A vizsgálatban kiderült: engedély nélkül szállították a hulladékot a  tó partjára. A velencei önkormányzatot a regionális zöldhatóság felszólította az eredeti állapot helyreállítására. A helyhatóság fellebezést nyújtott be a határozat ellen. Oláhné Surányi Ágnes, Velence város elöljárója közölte, a határozat több részletével nem értenek egyet. Véleménye szerint ez  többszereplős játék,  Tárnoktól Velencéig érintettek a települési önkormányzatok. Oláhné további jogi egyeztetéseket szorgalmaz az ügy megoldása érdekében.


Dinnyésre, a Dózsa György térre  hívtak sajtósokat péntek  délelőtt, hogy a vasúti beruházás törmelék-lerakóhelyét bemutassák, mivel - ahogy a helyiek elmondták  - eddig sehol nem találtak meghallgatásra.  A bekerített területen teherkocsik szoktak parkolni, tankolni, kannákból csorgatják az üzemanyagot a tartályokba, amelyből jut a földbe is. Közel a dinnyési Fertő, azt is veszélyezetetheti a lerakat. Azt is hozzátették, hogy a közeli házak pincéjében már megjelent a víz, mivel a feltöltés miatt megszűnt a terület vízelvezetése. Harmatiné Futó Katalin a lakók képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől is kérdezett az osztatlan közös tulajdon miatt, amelynek egy részét bekerítették.  A vagyonkezelőnél nem tudtak a bérbeadásról, de fordultak már az önkormányzathoz, a környezetvédelmi  felügyelőséghez is, ahol ígérték, megvizsgálják a panaszukat. 
 A  vagyonkezelő,   Fekete György elmondta, a   területet a gárdonyi vagyonkezelő adta át a vasúti pálya beruházóinak. A környezetvédelmi hatóság  kint járt, de a szerződésbe is belefoglalták, hogy környezetszennyező anyagot nem  helyezhetnek el a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!