Titkos jelentés a sukorói King's Cityről? Villámkérdések és válaszok a parlamentben, leszavazott vizsgálóbizottság

FMH - A sukorói beruházás is szerepelt az azonnali kérdések között hétfőn a parlamentben. Domokos László, a Fidesz képviselője titkos vizsgálati jelentésről beszélt, Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arról érdeklődött, miért titkolta el a miniszterelnök, hogy kapcsolattartó volt az ügyben? A parlamenti vizsgálóbizottság megalakulását végül leszavazták a honatyák.

feol.hu

Cser-Palkovics András a sukorói beruházás kapcsán azt kérdezte ma a parlamentben a miniszterelnöktől, miért titkolta el, hogy kapcsolattartó volt az ügyben. Arra is kíváncsi volt, látszik-e már az a többletérték, amiért indokolt volt kiemelt beruházásnak minősíteni ezt a "zavaros ügyet". Támogatja-e a vizsgálóbizottság azonnali létrehozását? - tette fel a kérdést.
Bajnai Gordon azt kérdezte, miért rossz, ha valaki mintegy egymilliárd eurót  akar befektetni, s körülbelül háromezer munkahelyet akarja direkt módon, ennek kétszeresét pedig indirekt módon létrehozni. Hozzátette: ő nem titkolt el semmit, munkaköri kötelessége volt, hogy magyarországi nagyberuházókkal tartsa a kapcsolatot, és tárgyaljon velük. Az valóban kérdés, volt-e szabálytalanság, s ha volt, azt ki kell vizsgálni - hangsúlyozta.
Cser-Palkovics András úgy reagált: ügyészségi nyomozás van folyamatban, a földhivatal gyakorlatilag nem jegyzett be semmit, és "Sukoró-kormánynak" nevezte a kabinetet.
Bajnai Gordon erre "gyöngyösi Apolló-ellenzék" jelzővel válaszolt, mondván: ezernél több munkahely létesítését hiúsították meg korábban. Ha a befektető megtartja, amit ígért, akkor jó a befektetés, ha nem teszi meg, akkor nem jár neki az állami támogatás, s ha bíróság előtt bizonyított szabálytalanság történt, a kormánynak el kell járnia, s le kell állítani ezt a beruházást. Egyelőre ilyen tudomása szerint nem történt - mondta.

Domokos László, a Fidesz képviselője szerint a közfelháborodást kiváltott sukorói ügyről elkészült a Bajnai Gordon miniszterelnök által a Pénzügyminisztériumtól megrendelt vizsgálati jelentés, amelyet nem ismerhet meg a közvélemény.
Elmondta, ingatlanszakértők az ügylet hátterében hemzsegő offshore cégek miatt egyértelműnek tekintik, hogy óriási értékű földspekulációról van szó.
Katona Tamás válaszában visszautasította "az oda nem figyelésre és a közvagyontól való hathatatlan megszabadulásra" vonatkozó állításokat. Mint mondta, az ingatlancserével kapcsolatban titkos jelentés nem létezik, az ellenőrzési jogkörrel rendelkező számvevőszék jelentése pedig nyilvános.
Azt mondta, az ingatlancsere szereplői között nincsenek offshore cégek, mivel a termőföldek tulajdonjogát jogi személy nem szerezheti meg, a szerződés az állam és egy magánszemély között jött létre.
A választ az ellenzéki politikus nem fogadta el, a Ház azonban 186 igen, 159 nem szavazattal és 2 tartózkodással igen. (MTI)

A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az országgyűlés végül leszavazta - 162 igen, 170 nem és öt tartózkodás mellett. Cser-Palkovics András lapunknak elmondta, a vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot a jövő héten ismét benyújtják a parlamentnek.

A sukorói megaprojekttel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!