Tisztázatlan kérdések - Államiak lesznek a tűzoltók

Székesfehérvár - A múlt században a fehérvári lakosok adták össze a tűzoltáshoz szükséges felszerelés árát, legutóbb pedig a rendszerváltáskor épült helyi összefogással a laktanya.

Házi Péter

 

Egy dolog biztos: a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 2012. január 1-ével állami tűzoltósággá alakulnak át és a feladatellátást szolgáló önkormányzati vagyon térítésmentesen az állam tulajdonába kerül. A fehérvári testület legutóbbi ülésén hosszabb vita, vagy inkább beszélgetés alakult ki azzal kapcsolatban, vajon mit jelent majd ez  a jövőben: Magosi Lajos tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója elmondta, az átszervezést követően továbbra is minden eszköz rendelkezésre áll majd a tűzoltók számára, a cél az átlátható központi irányítás bevezetése. Mivel azonban az átadás-átvétel mikéntjéről jelenleg még semmilyen rendelet nincs, érthető, hogy sok kérdés merült fel a képviselőkben.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a legfontosabb az, hogy a székesfehérváriakat semmiféle hátrány ne érje az átszervezést követően, ezért fontos tisztázni már most az átadás-átvétel körülményeit. A megyeszékhely önkormányzata  2012 végéig 112 millió forintnyi önrész biztosítását vállalta a tűzoltóság eszközbeszeréséhez és egyéb pályázataihoz. Tisztázni kell tehát azt is: mi lesz akkor, ha a pályázatokban foglaltak megvalósulnak  és valakinek biztosítania kell az önrészt? Az állam vajon biztosítja-e ezeket az összegeket, vagy esetleg leáll ez a fajta eszközfejlesztés?

Márton Roland, a közgyűlés MSZP-s tagja némi történeti áttekintést is adott: a város tűzoltó felszerelését annak idején az itt élők pénzéből vették, s amikor az ötvenes években az eszközöket államosították, sokan lopásként élték meg ezt. A rendszerváltás után ugyancsak helyi összefogással épült meg a Szent Flórián körúton a tűzoltólaktanya, ami most egy tollvonással ugyancsak az állam tulajdonába kerül. Márton Roland azt is felidézte, hogy nem egy, tűzoltáshoz szükséges eszközt testvérvárosi segítséggel szereztek be, például Schwäbisch Gmündből is kaptunk autókat. Hozzátette, a fentiek miatt nem támogatják a javaslatot.

A város polgármestere szerint nincs is szó javaslatról, pusztán arról, hogy  a tulajdon átadása-átvétele olyan intézkedésekről szóljon, amelyek a város érdekeit képviselik. Ugyancsak nyugtatni igyekezett a kedélyeket Szigli István, aki elmondta, a bizottsági ülésen a tűzoltóparancsnok megerősítette, a város nem fog hátrányt szenvedni a tulajdonosváltás következtében. Fehérvár továbbra is adhat támogatást eszközfejlesztéshez, hiszen az  így megvásárolt felszerelés továbbra is a város biztonságát szolgálja.
Januártól egyébként más változás is lesz: az eddig önkéntes tüzoltóságok önkormányzati tűzoltósággá alakulnak, s egy új pontrendszer alapján kapnak majd támogatást, ami nézi például azt, milyen messze van hivatásos tűzoltóság, illetve van-e veszélyes üzem a környéken. Az egyesületi formában működő tűzoltóságok viszont maradnak a jelenlegi felállásban.

Márton Roland a polgármester "fejéhez vágta", a parlamentben igennel szavazott az átalakításról szóló előterjesztésre. Cser-Palkovics András - mint válaszolt - mindig a város érdekében cselekszik, így megszavazta a tűzoltók túlórapótlékának kifizetését is, amiért viszont az MSZP nem állt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!