Tiniszex: forró éjszakák - kellemetlen következmények

FMH - Megdöbbentően érettek a mai tizenévesek - már ami a fizikai adottságokat illeti. A táborozás, nyaralás idején épp ezért nem árt beszélni arról, mit hoznak otthonról a szexuális nevelés terén.

S. Töttő Rita


Táborok, strand, buli, fesztivál - nyáron könnyebb ismerkedni, s talán a felelősségről is könnyebben feledkeznek meg a fiatalok
Fotó: Koppán Viktor Dávid 

- Nem jellemző, hogy a szexről beszélgetnénk otthon, de azért ha bemutatom a barátomat, akkor szóba kerül a kérdés - meséli 16 éves  Faragó Eszter, akihez  a 17 éves Csortos Tímea is csatlakozik:
- Szívesen ismerkedünk az itt nyaraló fiúkkal, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal a témára is térünk. Hosszabb ideje kell ismernem a másikat ahhoz, hogy az intim kérdéseket is feszegessük - tette hozzá Tímea. A két lány a velencei Ifjúsági Szállóban tölti az elkövetkezendő napokat, ahol számtalan új élmény vár rájuk. 

A szexualitás kérdésköre még ma is tabutéma a szülők és a gyerekek között  ezt nem csak a fenti fiatalok példája mutatja, ugyanezen a véleményen van Laczkó Ildikó, a fehérvári Nevelési Tanácsadó pszichológusa is:
- Megszámlálhatatlan szexuális információt kell feldoglozniuk a mai fiataloknak - mondja a szakember.  Ma már nem elég, ha tizenéves korban érinti a szülő a témát, óvodás korban el kell kezdeni a felvilágosítást.
S hogy ez mennyire igaz, mutatja a két ifjú hölgy véleménye is:
- Az iskolában vannak felvilágosító órák, persze addigra már mindenki tud mindent. Hogy honnan? Innen is-onnan is... - mosolyog Eszter. Persze, az internet, a televízió, a barátok, osztálytársak mesélnek mindenfélét. Majd pedig jönnek a saját tapasztalatok. Amelyek kezelését, feldolgozását nagyban befolyásolja az, hogy milyen a szülők attitűdje a szexualitással kapcsolatosan - magyarázza a pszichológus.  Ahol a szex tabu, és kellemetlen róla beszélni, ott a fiatal is elfojtja az ezzel kapcsolatos érzéseit, és nagyon nehezen nyílik meg később is.
Egy 2001-es felmérés szerint a fiatalok 90 százaléka nem védekezik az első szexuális együttlét alkalmával. Ez pedig nem azt mutatja, hogy valóban minden információ birtokában lennének a fiatalok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!