Tengernyi a feladat - A jegyzőknek sok határidőre kell odafigyelniük

Székesfehérvár - A közigazgatás átszervezése számos új jogszabályra és határidőre tekintettel sürgős feladat. Ez is oka volt annak, hogy kedden jegyzői értekezletet tartottak a megyeházán.

Zsigó Ferenc

Szakterületek szerint összesen nyolc előadást tartottak a megyei kormányhivatal vezető szakemberei a kedd reggel kezdődött konferencián. A települési jegyzőket, hivatali szakembereket köszöntő Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: a tavalyi is nehéz év volt, de az idei még nehezebb lesz, rengeteg munka vár a közigazgatási szakemberekre. - Az új önkormányzati törvény és az átszervezéssel kapcsolatos kormányrndeletek, valamint a járásokról szóló törvény amit márciusban fogad el majd a parlament jelentősen meghatározza idén az életünket - fogalmazott Dorokota Lajos.
A kormányhivatal oktatási irodájának feladatairól szólva Andavölgyi Ferenc főosztályvezető az intézményi átszervezésekre (összevonások, megszüntetések) vonatkozó május 31-iki határidőre hívta fel a jegyzők figyelmét. Elmondta azt is, hogy ha ellenőrzései során a főosztály szabálysértést állapít meg, akár egymilliós bírságot is kiróhat.
A Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatósága 56 ezer családdal (gyed, gyes, egyéb támogatások) áll kapcsolatban és 22,5 ezer közalkalmazott és köztisztviselő bérét számfejti tájékoztatta a jelenlévőket Gertner József igazgató. Az államkincstár irodavezetője, Nagy Tamás a gazdálkodással, pénzügyi tervezéssel összefüggő praktikus tudnivalókról beszélt. Arra is figyelmeztetett, hogy a határidő sok esetben jogvesztő, s ha nem figyelnek oda a jegyzők vagy a polgármesteri hivatalok szakemberei, akkor kései igényeket nem fogadhat az államkincstár, adott esetben normatív támogatástól is eleshet az önkormányzat.
Hajnalné Szecsődi Zsuzsanna, a kormányhivatal törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztályának vezetője kiemelte: Felül kell vizsgálni a vízdíjrendeleteket ott, ahol 4,2 százaléknál magasabb emelésről döntöttek. Lehet, hogy sokaknak nem tűnt fel, de a talajterhelési díj 120-ról 1200 forintra emelkedett tette hozzá a témához a következő előadó, Rácskainé Ács Beáta, a hatósági főosztály vezetője. Aki arról is beszélt, hogy a szennyvízcsatorna-beruházások esetén a rákötésre kötelezni kell a vezetékek mellett lakókat.
Molnár Lajos, a humánpolitikai főosztály vezetője egyebek mellett arra figyelmeztetett, hogy március végéig helyi rendeletet kell alkotnia az önkormányzatoknak a köztisztviselőkre vonatkozó, a közszolgálatisággal összefüggő etikai szabályokról.

Címkék#jegyző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!