Téli papucsban az autók

FMH - Nemcsak a téli ruházat került elő a szekrényekből, hanem a téli abroncsok is. Többen gondolnak arra, hogy autójukat is felkészítsék a hideg időre, s a csúszós utakra.

Miskei Anita

Nem az számít, hányadikát mutat a naptár! A szakemberek szerint halottak napjára bizony a legtöbb autóra téli "papucs" kerül. Ami jó hír, hiszen a korábbi években akkor szereltették fel az autósok a téli gumiabroncsokat, ha már leesett az első hó, esetleg megcsúsztak a kora reggeli órákban még  párás, nyirkos aszfalton. Flaskár Sándor, a székesfehérvári JSI Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, pozitív irányba változtak az autótulajdonosok, időben gondolnak a gumiabroncsok cseréjére. A szakember szerint felelősségteljesebben döntenek a közlekedők, sokan választják a szakszervizeket is. Ahol nem csak a szerelésben, de a legjobb típus kiválasztásában segítenek, sőt, akár a nyári gumik tárolását is vállalják.

A gumiszervizekben egyébként nem csupán felszerelik az újabb abroncsokat, de azokat át is vizsgálják. Ellenőrzik azok műszaki állapotát, kopottságát, s annak megfelelően szerelik fel. Ha korábbi időszakban már használta azt az autós, figyelmeztetik az esetleges veszélyekre. A hideg idő és a hajnali fagyok hamisítatlanul a tél közeledtét jelzik. S bár napközben akár 20 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérők mutatója, az csalóka, hiszen a legtöbben mégsem ekkor, hanem a hajnali és az esti órákban használják autóikat.  Ilyenkor nem csak a nagykabát és a téli ruházat kerül elő a szekrényekből, de célszerű átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is. Az autósok ilyenkor leggyakrabban a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerű figyelmetlenség miatt kerülnek bajba.  Vagy azért, mert mozgásukat, a gyorsabb reakciót akadályozza például a vastagabb ruházat, a télikabát.

A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítaniuk magukban azt is az autósoknak, hogy alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak, vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényel. Az Országos Rendőr-főkapitányság  Közlekedésrendészeti Főosztályának 2011-es statisztikája szerint a személyi sérüléses balesetek száma az első 9 hónapban csak minimális javulást mutatott. Amíg 2010-ben a vizsgált időszakban 1579 súlyos baleset történt, addig 2011-re ez a szám 1544-ig csökkent. A legtöbb baleset továbbra is Budapesten történik a statisztikai adatok szerint, második helyen Hajdú-Bihar áll, azt követi Bács-Kiskun megye. Fejér megye a baleseti statisztikák adatai szerint az ötödik helyen áll. Idén minimális mértékben, de nőtt a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma a megyében - derült ki az adatokból. 
Érdemes arra is odafigyelni, hogy hazánkkal szemben több szomszédos országban,  például Ausztriában és Romániában is kötelező a téli gumik használata. Azaz enélkül nem érdemes útnak indulni, mert komoly bírságot is kiróhatnak a szabálytalan autósokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!