Tapétát, de milyet?

Székesfehérvár - Újra divatba jött a tapéta. Talán nem véletlenül, hiszen az utóbbi években rengeteget változott az anyaga, a jellege: emellett házilag is könnyedén feltehetővé vált...

Gábor Gina

Lakásfelújítás előtt minden családban felmerül a kérdés: festessünk vagy tapétázzunk? No és ha a tapéta mellett döntünk, melyik fajtáját válasszuk? Erről kérdeztüka  Tapéta Centrum  tulajdonosat, Majoros Pétert  és Majorosné Szalai Katalint.
Majoros Péter mindenekelőtt érdekes történeti áttekintéssel szolgál.    E szerint a  tapéta nagyüzemi gyártása a papírtapétával kezdődött. Az volt az óriási előnye, hogy a fal színe biztosan olyan árnyalatot kapott, amilyet a lakás tulajdonosa  kiválasztott. Elvégre, ha a festés mellett  döntünk, előfordulhat, hogy a szín a  felkenés után világosabb vagy sötétebb árnyalatú lesz.   A megfelelő szín elérésére jó megoldás volt az előre festett papírcsík felragasztása,  de      semmivel sem bizonyult jobbnak a festett falnál. Ám a tapéták anyaga azóta jócskán változott!
- Az a véleményünk, hogy a  tapétás fal ma már mindenkiben az otthonosság érzetét kelti.  Évek óta ezért olyan népszerű a vastagabban strukturált felületű, úgynevezett habosított tapéta, mert azonnal képes melegebbé  varázsolni a teret - vallja Majoros Péter és felesége, Katalin.   Ráadásul a habosított tapéta könnyen tisztítható:   portaszító bevonattal van ellátva, mosható és akár újra is festhető...


A habosított tapétának legfeljebb egy hátránya lehet - teszi hozzá  a házaspár -,  ha  a kicsi gyerek elmegy mellette, súrolja  a kisautóval, és esetleg felsértheti. Igaz, a színe akkor sem változik, hiszen anyagában színezett, megőrzi homogenitását. 
Mára  viszont megjelentek a legmagasabb minőséget képviselő selyem és szatén tapéták is - tudom meg Majoroséktól.   Ezek azok, amelyek  nem sérülnek, nem károsodnak, nem karcolódnak. Ezekkel  a tapétákkal  egészen különleges hatást képesek elérni a   lakberendezésben, egy-egy enteriőr megkomponálásában. Egyik-másik selyem és szatén tapéta szinte a luxus érzését  váltja ki.
Egyre többen választják a kenhető tapétát is. Egy hatalmas zacskó   színes pamutreszeléket vihetünk haza, a reszelékhez ragasztót és vizet  adunk, majd az  anyagot gletteléses vagy szórópisztolyos módszerrel kell felhordani a falfelületre. Erős hő- és hangszigetelő hatású, és újra felhasználható. Majoros Péter azt mondja: ha a kenhető tapétát egyszerűen lekaparják, majd beleteszik egy nagy párnahuzatba és kimossák a mosógépben, a   megtisztult pamutreszelék újra felvihető...
Ám a Majoros-házaspár a legfontosabb újdonságnak azt tekinti, hogy a tapéták komoly hányada ma már nem papír, hanem gyapjú (vlies) hordozóval készül:  
 A gyapjú hordozóval készült tapéták kiválóan szellőznek, erős a kopásállóságuk,  kitűnő hő- és hangszigetelők.  De a legfontosabb: házilag is feltehetők! A gyapjú hordozós tapéta esetében csak a falra kell felvinni a ragasztót, így bárki gyors, tiszta munkát végezhet. Eltávolítása is egyszerű:  lehúzható a falról... 
Ami pedig a színeket, mintákat illeti: bármilyen stílusú otthonhoz találunk megfelelő tapétát. Majorosné Szalai Katalin hozzáteszi:  sokan csak egy központi falat borítanak tapétával.   Ez is dekoratív, de otthonosabb, harmonikusabb, ha a központi fal mintájának egyik alapszínével tapétázzuk  ki a többi falfelületet.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!