Támad a hőség - riadó második fokozatban

FMH - A szerdai nappal második fokozatú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel.

feol.hu

A riasztás azért rendelik el, mert a hét közepén a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.
A héten délnyugati áramlással igen meleg levegő éri el a Kárpát-medencét. A hét elején még felfrissülést hoznak az éjszakák, azonban a hét közepétől hajnalban sem hűl le a levegő, napközben pedig helyenként 35 Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Kedden még csak néhány helyen, szerdán már sokfelé meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, néhol akár a 27 fokot is elérheti.
Az országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok és az önkormányzatok figyelmét, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket, így a többi között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Falus Ferenc közleményében arra kért mindenkit, hogy ha teheti, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen a hőség miatt, lehetőség szerint a lakások felmelegedését meg kell akadályozni, az elveszített folyadékot pedig folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre ezekben a napokban különös figyelmet kell fordítani. 
A hőségriasztás első fokozatát akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot, ez ugyanis a halálozások számának körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti. 
A második fokozatú készültséget akkor rendelik el, ha a hőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő nap eléri vagy meghaladja a napi 25 Celsius-fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot. 
A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozásnövekedéshez vezethet.

A készültségi jelzés elrendelésekor a tisztiorvosi hivatal tájékoztatja a társhatóságokat: az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az Országos Mentőszolgálatot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn UV-B riasztást adott ki, mivel a héten extrém magas, akár a 8,3-es értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani az ország egész területén. Azt kérte: ha lehetséges, a riasztás visszavonásáig 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást és később is használjon fényvédő krémet, illetve fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre azok, akik a napon tartózkodnak. 
Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen erős UV-B sugárzásnál már 15 percnél kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy normál bőrtípusnál bőrpír keletkezzen.
Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint az UV-B sugárzás értéke 7,0-től 7,9-ig számít nagyon erősnek, 8,0 felett már extrém mértékű.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!