Találmánya világhírt hozhatott volna, mégis tönkrement

FMH - Sajtóhírek szerint már most, piaci bevezetése előtt nagy sikert aratott az USA-ban Rubik Ernő bűvös gömbje. Kicsit másként működő, de hasonló már készült a kilencvenes években Fehérváron, a Mach Művekben.

Klecska Ernő

A Magyarországon Bűvös Labda néven ismertté vált szerkezetet  a nyolcvanas években Pataki Zoltán (felső kép) találta fel. A leírás szerint ez később egy nemzetközi szabadalom alapja is lett, a herkentyű lényege  a gömb felületén kialakított négy pálya, amelyek metsző síkjai a gömb középpontján haladnak át. Ez azt jelenti, hogy a  korábbi logikai játékoktól eltérően  felületen kialakított, ábrákkal, színekkel nyomtatott elemek nem három, hanem négy különböző sík irányában mozgathatók.
A feltaláló, akinek ötlete Japánig és Amerikáig jutott, végül Magyarországon, Székesfehérvár, sőt az ország egyik legnagyobb vállalkozásának számító Mach Művekben kezdte el gyártani a terméket.  A később világszabadalommal védett, játéknak és szemléltető eszköznek is alkalmas holmiból, amely az 1990-91-es ipari vásár nagydíját is megkapta,  közel 300 ezer darabot adtak el, amikor egy távol-keleti cég lemásolta  - emlékszik vissza Mach Gyula (alsó képünkön), egykor nagyvállalkozó. Hiába volt az akkor újdonságnak számító számítógépes programváltozat, amit az IBM kompatibilis számítógépeken EGA és VGA monitorok birtokában különböző nehézségi fokozatok kiválasztásával lehetett játszani,  a hasznot mások kezdték el bezsebelni.
A forgatható szeletekből álló labda karrierjének azonban végül nem is a pereskedés, hanem egy olyan fejlemény vetett véget, amit az 5x1027 számú variációra képes szerkezet alkotói soha nem forgattak volna ki. A Mach Műveket finanszírozó bank  a kilencvenes évek elején bedöntötte a céget - idézi fel mindkét, azóta visszavonul főszereplő.
A Mach Művek a szó szoros értelmében tönkre ugyan nem ment, de mivel 17 évig egy felfüggesztett végrehajtás lógott a feje fölött, szakembereit és fejlesztőgárdáját szélnek eresztette, s takaréklángon működik. Nem tudni, hogy meddig, mert a végrehajtás nemrég újra megindult. Mach Gyula ugyan elfogultságot jelentett be a fehérvári és a megyei bírósággal szemben is, de ez a helyzeten alapvetően nem sokat változtat. Saját hazájában senki nem lehet próféta - vonja meg  a történtek egyik olvasatának mérlegét Mach Gyula.
Szóról szóra így véli ezt  a gömb feltalálója is, aki azt követően, hogy a fél világot bejárta találmányaival,  s különféle  tolksókban, újságok címlapjain szerepelt, nincs mit kertelni,   szintén  tönkrement. Ma virágokhoz való zöldet árul a piacokon. Amikor  először a fehérvári standoknál keressük, szinte senki nem tudja, kiről van szó. Egy idősebb úrnak rémlik, hogy a leveles Zoli lehet, s amikor egy hölgy is segít, előkerül. Mint mondja: egy  Veszprém és Fejér megye határán lévő faluban él, s bár ma is sok ötlete van, most nem szívesen beszél róluk. Talán később, int, s amikor elválunk  a Fehér Palotában lévő virágosnál felvesz gyorsan egy rendelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!