Szövés, csuhéműhely, tojásmaraton - megannyi lehetőség a Kézművesek Házában

Székesfehérvár - A Fehérvári Kézművesek Egyesülete azon dolgozik hogy a Rác utcai Kézművesek Házában egyre pezsgőbbé váljék az élet... Terveikről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Gábor Gina

 

Az egyesület elnöke, Fodor Balázs hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a Kézművesek Háza a hagyományőrzés fontos bázisává válna. Pongrácz Zoltán, az elnökség tagja pedig hozzátette:  több  művelődési házban tartanak kézműves foglalkozásokat. A Kézművesek Háza ezért inkább alkotóházként működne, ez lehetne a tárgyalkotó népi kultúra igazi otthona: ahol összejöhetnek, bemutatkozhatnak  a kézművesek, és  ahol az alkotócsoportok munkájába bárki bekapcsolódhat.
A gyerekeket Játsszunk mesét! címmel minden hónap utolsó szombatján vidám mesedélelőttre várják. Februárban rendezték meg az első foglalkozást, ami igen jól sikerült - tudtuk meg Radetzky Jenőné Csilla bútorfestőtől, az elnökség tagjától. A foglalkozás lényege, hogy a gyerekek (alsó tagozatos iskolások, nagycsoportos óvodások) mindig más mesével ismerkednek meg. Miután meghallgatták a történetet - óvónők, kézművesek segítségével -, bábokat készítenek, és eljátsszák a mesét. Az első foglalkozáson a Kiskakas gyémánt félkrajcárját adták elő. Most, szombaton,  10 órától 12 óráig az Aranyszőrű bárány meséjével ismerkednek.
 Alkotókörök is működnek a házban. Munkájukba bekapcsolódhat minden felnőtt  érdeklődő. A textiles alkotókörbe minden második pénteken 17-től 20 óráig várják azokat, akik szívesen bíbelődnek varrással, a fonalakkal,  nemezeléssel,  szeretnek társaságban dolgozni. Kezdők és gyakorlottak egyaránt bekapcsolódhatnak a munkába.  Pénteken,  március 25-én a Waldorf-baba készítése lesz a téma. A csuhéműhely is kéthetente tartja összejövetelét  17 és 20 óra között: áprilisban 1-jén, 15-én és 29-én is a nyúl lesz  a fő  téma: a húsvéti előkészületek jegyében kiderül, hogyan készül kukoricacsuhé-nyúl és a tojástartó. Áprilistól  a kovácskör is várja az érdeklődőket.
Újdonságként vászonszövéssel is lehet foglalkozni a Kézművesek Házában, ahol Gulyás Antalné  Ágnes népi iparművész, takács oktató irányításával  az első körben  heten sajátíthatják el a vászonszövés alapjait.  Szert tettek ugyanis hét szövőszékre. Ezt a foglalatosságot nem  lehet alkalmanként,  alkotókörben művelni, ezért tanfolyam indul. Az első foglalkozás március 26-án, szombaton 9 órakor indul:  öt szövőszéknek van  már gazdája a tanfolyamon. Április 2-án 10 órától 22 óráig nyitva lesz a ház, mert  tojásmaratont tartanak - tudtuk meg Zovák Klári kézművestől. Bárki betérhet, és megtanulhatja a tojásdíszítés hagyományos és modern változatait is. Csak azt kérik, hogy kifújt tojást vigyenek magukkal! A tojásmaratonon 15 órától vendégük lesz Köllő András, aki megmutatja, hogyan készül a sibáló korbács, Lukácsné  Nusi pedig elmeséli, miként sibálnak húsvétkor Pázmándon.
A nyárra is van tervük:  a tűzzel-vassal fesztivál az idén sem maradhat el, de kézműves táborokat is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!