Szórakoztatók felelőssége - nincs kereslet a fehérvári éjszakára?

Székesfehérvár - Sok huszonéves halottnak éli meg a megyeszékhely éjszakai életét. A januári halálesetek óta itt is szigorúbban veszik az előírásokat az üzemeltetők, még ha nincs is akkora tömeg.

Lukács Károly

- Manapság rengeteg önjelölt lemezlovas rezidenskedik szakképesítés nélkül. Ők nincsenek felkészülve a váratlan esetekre. Egy diszkósnak szólnia kell a közönségéhez, konfliktusokat kell rendeznie. Ha rajtam múlna, nem fordulna elő, hogy egy huszonéves, tapasztalatlan személy háromezres bulit szervezhessen. Nem hiszem el, hogy a West Balkánban nem volt mikrofon, amin keresztül nyugtathatták volna a tömeget - mondta Gróf Csaba lemezlovas. Pénteken éjszaka,  a szórakozóhelyek hatósági ellenőrzésein felbuzdulva, nyakunkba vettük a belvárost, és megnéztük, mi a helyzet diszkótragédián és razziákon túl néhány mulatóhelyen. Csupa pozitívat tapasztaltunk, a pestihez hasonló tragédia szerencsére nagyon messze áll a fehérvári buliktól.

 

 

Valamivel éjfél után érkezünk meg a belvárosi Műhely Kávézóba. Az esti koncert már véget ért, a kapuban kisebb csoport beszéli ki az est élményeit, további programját. Bent jó a hangulat, sokan maradtak beszélgetni, poharazgatni a fellépést követően is, nincs ugyan telt ház, de van forgalom. A legtöbb társaság egy városi kocsmában, kávézóban találkozik, majd beszélgetés és némi iszogatás, alapozás után indul tovább a városi éjszakába.

Így van ezzel Rábaközi Kata és barátnői is, akik éppen egy mulatóba igyekeznek, amikor megérkezünk.
- Fehérváron ritkán járok el bulizni, mert több időt töltök a fővárosban. Ahogy sokan, én is teljes mértékben kihaltnak tartom a fehérvári éjszakai életet. Legtöbbször ugyanazokat az arcokat látom, a programokban pedig kicsi a választék. Annyi előnye van, hogy egy-egy szórakozóhelyen családias a légkör, majdnem mindenki ismeri egymást. Kicsi ez a város. Az éjszakában bárkit meg lehet találni - meséli Kata.
Stadler Attila, a kávézó ügyvezetője is hasonlóan vélekedik a pult mögött. Elmondja: nem egyszerű bevonzani a közönséget egy mulatóba, ezért változatos programokkal kell előrukkolni, de ennek köszönhetően egy állandó, 150 fős törzsközönséget mégis fel tud mutatni.
-  Én elsősorban a huszonéveseket céloztam meg, de a harminc feletti korosztály számára is igyekszem megfelelő eseményekkel előhozakodni. El kell ismerni: ez egy középiskolás város, ezért a 16-19 éves szórakozóból van a legtöbb. Amikor én ennyi idős voltam, nem volt sok választási lehetőségem, mert  kevesebb mulató volt a városban. Mindemellett szégyen, hogy egy 105 ezres megyeszékhelyen háromezren mozognak egy  bulis éjjelen.

 



Továbbmenve a Club Virgin felé vesszük az irányt, ahol éppen jótékonysági bulit tartanak. A tánctér 1 órára már megtelt, tömegnyomor azonban nincs. Van, aki önfeledten táncol, mások félrevonulnak beszélgetni a hangos klubzene elől. Gróf Csabával, a hely üzemeltetőjével ülünk le beszélgetni. A lemezlovas és rádiós műsorvezető már 25 éve a pályán van, úgyhogy látott pár kulturális és zenei változást a diszkóvilágban.
-  Nevetségesen kevés a bulizó a városban. Szerintem olyan kétezren, ha járnak szórakozni egy hétvégén. Régen híres volt a fehérvári éjszaka, ma már ez nem mondható el. Sok a zenei stílus, a bulizási kultúra változott. Az éjszakára egyszerűen kicsi a kereslet.
Csaba ősszel vette át a mulató üzemeltetését. Más-más közönségnek szervez programokat. Havonta egyszer például '80-as évek zenéje szól náluk, főként a harmincas-negyvenes korosztály számára. Máskor az elmúlt 20 év klasszikusait játssza, szombatonként pedig modern tánc- és igényes klubzene szól.
 - Nekem fontos a kiszámíthatóság. Aki hozzánk jön,  tudja, melyik nap mit várhat, és meg is kapja. Egy rezidensnek minden estéhez alkalmazkodnia kell. Fehérváron azért többé-kevésbé megtalálja mindenki a neki tetsző helyet, de év közben nagy  a harc, ami a vendégekért folyik.

Hosszú évek óta tendencia, hogy a bulizók kihasználják a város kedvező fekvését. Nyáron tömegek járnak a Velencei-tóhoz és a Balatonra szórakozni. Attól függetlenül, hogy telt ház van-e vagy nincs, a szórakoztatóipar komoly felelősséggel jár:
-  Egy dj szórakozási kultúrát, zenei ízlésvilágot közvetít. Az elhivatottság és a folyamatos megújulás mellett a szakképzettséget tartom elengedhetetlennek. Ez nemcsak a zenészekre, hanem a pultosokra, személyzetre is vonatkozik. Visszataszító, amikor udvariatlan a kiszolgálás, vagy koszos a mosdó.
Csaba hozzátette: a közelmúltban a Virgin is átesett az átfogó hatósági ellenőrzésen, és mindent rendben találtak a szervezetek.
 - A tűzoltók, az ÁNTSZ és minden illetékes hatóság járt itt, de semmi problémájuk nem akadt.  Kifejezetten örülök a többszöri vizsgálatnak, ezzel letisztulhat a diszkósszakma.
Ami fontos a szülőknek: talán  a gyerekeket is nagyobb biztonságban tudhatják majd.

Szerintem - S. Töttő Rita jegyzete

Épp egy éve írtam meg egy cikkemben, hogy több megyei szórakozóhelyet aggályosnak tartanak tűzvédelmi és más hasonló szempontból a tűzoltók, ám megsúgták azt is: mivel régi engedélyük van az üzemeltetőknek, így az akkori feltételeknek kellett megfelelniük a nyitáskor.  Ezek a helyek - minő meglepő  ma is ugyanúgy - működnek. Mégis mindenki, aki ismeri a megyeszékhely szórakozóhelyeit, pontosan fel tudja sorolni azokat, amelyekben nem szeretne tartózkodni, ha épp pánik vagy tűz tör ki. Mert nincs menekvés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!