Szélhámosok kopasztják meg a neten a gyanútlan szerelemre éhezőket

FMH - Egyre több a csaló az internetes társkereső oldalakon is. A mély érzelmeket hazudó szélhámosok komoly kapcsolat ígéretével még komolyabb anyagi veszteséget okozhatnak a magányos szíveknek.

Kővári Gabriella

 

Ha ön elmúlt negyven, friss válása miatti lelki sebei még nem hegedtek be, magányosan tölti estéit a számítógép előtt ismerkedős oldalakat böngészgetve, legyen nagyon óvatos, mert komoly kapcsolattal kecsegtető netes csalók igen kívánatos célpontjává válhat!
A  női lélekre ügyes pszichológiai trükkökkel ható pénzvadászok chatszobákban, társkereső portálokon, közösségi fórumokon vadásznak áldozataikra. Megértően meghallgatják, versidézetekkel és értékes ajándékokkal bódítják el az érzeleméhes nőket, felépítve az őszinte szerelem illúzióját. Majd váratlan fordulattal hirtelen jött anyagi gondokra hivatkozva odázzák el a személyes találkozót. Feltétlen szeretnének találkozni szívük választottjával, csak legyen olyan drága, és töltse fel a férfi telefonkártyáját, mert  átmeneti pénzzavarba került szülei kórházi kezelésének túl magas költségei miatt. Amikor a nő - vakon bízva ismeretlen netes ismerősében - pénzt küld, vagy kártyát tölt fel, majd hiába vár az ígért hívásra és találkára, gyakran kiderül, a szerelem nem, de a bűncselekmény valódi.
Az utóbbi időben számos panasz érkezett netes társában csalódott, anyagilag és érzelmileg  kifosztott,  szerető kapcsolatban reménykedők részéről az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez.
 - A nemrég elváltak, az özvegyek, a kis testi hibával rendelkezők jelentik az elsődleges célpontot. Vannak azonban bizonyos intő jelek. Gyanakodni kell, ha az  állítólag  jó körülmények közt élő, éppen külföldön tartózkodó új internetes ismerős célzásokat tesz átmeneti likviditási problémáira.  Gyanús, ha a társkereső csak egyetlen fotót látott távszerelméről, ám az további képet egyszerűen nem hajlandó küldeni. Különösen óvatosnak kell lenni a magukat külföldön szolgáló amerikai katonának vagy éppen gazdag nigériai örökösöknek kiadó személyekkel szemben - mondta Tokaji-Nagy Orsolya az egyesület kommunikációs vezetője. - Ám nemcsak férfiak ejtenek át nőket, hanem a fordítottjára is szép számmal akad példa. Az internetes párkereső oldalakon újabban feltűntek a  magukat szerelemre éhes, különlegesen szép arcú, fiatal szláv hölgyeknek kiadó személyek, akikkel szemben szintén nem árt az elővigyázatosság. Ellenőrizzük le, igaz-e, amit az illető állít magáról, és ne adjunk pénzt újdonsült ismerősünknek! 
Tokaji-Nagy Orsolya továbbá azt javasolja, még a vallásos oldalakon regisztrálók is legyenek nagyon  körültekintőek, ugyanis az efféle oldalak látogatóiról, tagjairól eleve magas erkölcsi tartást, jószándékúságot feltételezünk, ám ez gyakran távol áll a valóságtól, és éppen így keveredünk galibába.
Sokan szégyellnek  rendőrséghez fordulni, pedig ha már megtörtént a baj, érdemes feljelentést tenni, hiszen így segíthetünk elkapni a csalókat, és megelőzhető, hogy még több áldozatot szedjenek.

Józan ésszel az érzelmekkel szemben

Egy harmincöt éves magányos ügyvédnő is internetes csalás áldozata lett. Szép szavakkal csavarta el a fejét virtuális szeretője, akinek többször is feltöltötte telhetetlen telefonkártyáját egy találkozó reményében, ami soha nem jött el. Többszázezer forintja és vérző szíve bánja. Az ember azt hinné, okos, tanult, művelt nők átlátnak  kalandorok kétes szándékain, és racionalitásuk folytán képesek arra, amire érzelmeik által befolyásolhatóbb embertársaik nem: használni tudják az eszüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!