Százezrek menekültek az éhezés, a kilátástalanság és a halál elől

Genf - Emelkedett a menedékkérők száma 2008-ban az előző évhez képest, elsősorban a súlyosbodó afganisztáni és szomáliai konfliktusok következtében.

feol.hu

A világszervezet szakosított intézménye szerint 383 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be tavaly 51 ipari országban. Ez 12 százalékos növekedést jelent a 2007-es adatokhoz képest. 2006 óta a tavalyi már a második év volt, amikor emelkedett a regisztrált menedékkérők száma - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A legnagyobb számban - több mint 40 ezren - irakiak kértek menedéket külföldön. A sorban őket követte 21 800 szomáliai, 20 500 orosz, 18 500 afgán és 17 400 kínai állampolgár. Az afganisztáni menedékkérők száma emelkedett a legdrasztikusabban: az ázsiai országból 2007-hez képest 85 százalékkal többen menekültek el. A zimbabwei, nigériai és szomáliai menedékkérők száma is jelentősen, több mint 70 százalékkal emelkedett.
A menekültek célországa elsősorban továbbra is az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia. Egyes hagyományosnak számító befogadó országokban viszont a megszigorított menekültpolitika eredményeként jelentősen csökkent a menedékkérők száma, így például Svédországban, ahol az előző évhez képest 67 százalékkal kevesebb iraki folyamodott menedékért 2008-ban.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!