Szakítópróba: Fejér elveszít egy falut?

FMH -Tíz év után újra felvetődött Óbarokon a népszavazás kérdése. Most a megyeváltás a téma a községben: Tatabánya közelebb van, a történelmi múlt viszont Fejérhez köti.

S. Töttő Rita

A Gerecse lábánál fekvő település Fejér megye határában éli csendes, nyugodt hétköznapjait. A Nagyegyházával egy közigazgatási területet alkotó község múltja is igen mozgalmas, nem csak lehetséges jövője, amelyet egy nyári közmeghallgatáson vázolt fel a polgármester. De előbb a nem is oly régi múlt: Óbarok a 70-es évekig Felcsúthoz, később Bicskéhez tartozott, majd 1999-ben a lakosok népszavazáson úgy döntöttek, önálló életet kezdenek. Most újabb népszavazás és újabb jelentős változás következhet a település történetében, ha...
Ha a képviselő-testület úgy látja, hogy a lakosok többsége örülne egy megyeváltásnak, s ezt az akaratukat népszavazáson is érvényesítenék. 
 
- Számos ügyet csak Székesfehérváron intézhetünk el, annak ellenére, hogy Tatabánya, Komárom-Esztergom megye székhelye jóval közelebb esik hozzánk - magyarázta Borbíró Mihály polgármester, miért vetődhetett fel Fejér megye elhagyásának kérdése. A polgármester szerint egyszerűbb, gyorsabb és így olcsóbb is lenne egy sor ügyintézés. - Másrészt pedig a bicskei kistérségi társulásból is jó volna kikerülni, tapasztalatom szerint ugyanis egyáltalán nem működnek ebben a szervezeti egységben a dolgok - tette hozzá a polgármester.
Ennek ellenére természetesen a községen múlik, mi lesz. A helyszínen jártunkkor kiderült: egyáltalán nem egyöntetű a vélemény a kérdésben.
Pajor Andrásné, óbarki lakos például semmiképp nem szeretne Komárom-Esztergom megyéhez tartozni: 
- Szerintem az egész falu így van vele. Gyűlés is volt, melyen sokan felszólaltak, s elmondták, hogy nem szeretnének változást. 

Más viszont gyakorlati megfontolások alapján mondott véleményt:
 - Én szeretném, ha átmennénk a másik megyébe - vélekedik Kiss Ferencné boltos. - Az orvosi ellátást jobb volna Tatabányán intézni, mert noha most is mehetünk oda, sokszor átküldenek Székesfehérvárra. S az bizony sokkal messzebb van nekünk.
 A képviselő-testület a hetekben megy ki a családokhoz, s tájékozódik az álláspontokról - mondta a polgármester, s hozzátette: 
-  Ezután döntjük el, legyen-e a népszavazás vagy sem. Ha nem tudjuk biztosítani, hogy a lakosok 60 százaléka eljön voksolni, akkor nem foglalkozunk az üggyel.

A fotón Borbíró Mihály polgármester, aki a lakosok véleményét figyelembe véve döntene
Fotó: FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!