Szabad az út a Club Aligánál, a strandért fizetni kell

Balatonvilágos - A Balaton egyik gyöngyszeme, az egykori pártüdülő, Club Aliga körül húsz év alatt sem ültek el a hullámok. Megosztottá váltak a helyi ingatlantulajdonosok, és ellentétbe került az önkormányzat és a befektető.

B. Kiss László

 

Az aligai magasparton élők ismét kerülő nélkül juthatnak le  a Balaton partjára azon a keskeny lépcsőn, amelyet a szinte függőleges löszfalba vájtak. A grádics ugyan már korábban elkészült, ünnepélyes avatására azonban csak most szombaton tartották. A lépcső a Club Aliga területén húzódik, építésének - az áfát nem számítva - egymillió forintos költségét pedig az  egykori pártüdülőt 2007 óta birtokló Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlsztő kft. állta. A nemzetiszín szalag átvágása előtt rövid beszédet mondott Veres Lászlóné, a két hónapja alakult Aligai Fürdőegyesület elnöke, valamint Maukner Krisztián, a Pro-Mot üzemeltetési igazgatója. Ezt követően a több tucat résztvevő  a  Club Aliga területén található Rákosi villa a tóra néző teraszán pikniken vehetett részt a fürdőegyesült jóvoltából. A lépcső ugyan bárki díjmentesen veheti igénybe amennyiben leérve a magaspartról elhagyja Club Aligát, és az akarattyai szabadstrandot célozza meg. Ha azonban Club Aligában szeretne fürödni a strandbelépőt továbbra is ki kell fizetnie - tudtuk meg.


Vasárnap délelőtt egy másik helyi civil egyesület, Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület tagjai bontottak pezsgőt a helyi kultúrotthonban. A rendszerváltás után alakult egyesület célja kezdettől Club Aliga megnyitása, a partra történő szabad lejutás biztosítása a célja. Ez a cél pedig most megvalósulni látszik: ez adott alkalmat a tagoknak a vasárnapi ünneplésre. Mint arról korábban lapunk már részletesen beszámolt, az egyesület és az önkormányzat   is megkereste a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, aki ezt követően a vagyonkezelési szerződésben foglaltak betartását kérte a Pro-Mottól. (A társaság  Club Aliga egy részét vásárolta csupán meg, másik részére csupán 49 évre szóló vagyonhasznosítási szerződést kötött). A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) levele értelmében - miként   Cseh József, az üdülőközösség elnöke  fogalmazott - mindenkit korlátozás nélkül  be kell engedni Club Aligába. Az elnök a  vasárnap is hangoztatott véleménye szerint jogtalanul kér továbbra is pénzt a belépésért a Pro-Mot. Arra, hogy az MNV a vagyonkezelői szerződésre hivatkozó levelében foglaltakat kikényszerítsék, az egyesületnek nincs eszköze, de ő bízik a magyar állam erejében   - mondta el a pezsgőbontást megelőzően Cseh József, aki egyúttal javaslatot tett arra is, hogy az egyesület javára felajánlott egy százalékokból összegyűlt összeg felhasználásával emeljenek oszlopot Club Aliga kikötőjénél annak emlékére, hogy hatvan év után ismét szabad a lejárás a partra. 

Az MNV ZRt. hivatkozott levelével kapcsolatban a  szombati piknikezés alkalmával a tudósító meginterjúvolta a Pro-Mot említett üzemeltetési igazgatóját, Mauknert Krisztiánt. Ő elmondta:  a Club Aliga területén történő áthaladásért  nem kérnek díjat, miként az sem kerül senkinek pénzbe, hogy fölkeresse az üdülőkomplexum területén levő bankautomatát. Erre persze bizonyos időkorlátot szabnak. Maukner Krisztián eljuttatta lapunknak a   Pro-Mot ügyvezető igazgatójának az MNV-nek küldött válaszlevelét is. Ebben Zvi Frank leszögezi: mindvégig a vagyonkezelési szerződésben foglaltaknak megfelelően jártak el, ugyanakkor kifejti: a Balaton partra történő szabad lejutás lehetősége és Club Aliga strandjának ingyenes használata két dolog. Az ügyvezető igazgató a továbbiakban csalódottságának ad hangot amiatt, hogy a mai napig nem sikerült -  idézem - "ésszerű fejlesztési elképzeléseknek  is megfelelő szabályozási tervet elfogadnia az önkormányzatnak." A  Pro-Mot sajnálattal vette tudomásul, hogy  mellőzve a vele való egyeztetést  a MNV a vagyonkezelési szerződést teljes terjedelmében megküldte az önkormányzatnak - tűnik ki a levélből. 

Az adás-vételi szerződésre is kíváncsiak

Az üdülőközösség vasárnapi összejövetelén szót kért Nagy Miklós önkormányzati képviselő is, aki elmondta: a vagyonkezelési szerződés nyilvánosságra hozatalával egyértelművé vált, hogy a befektető Pro-Mot  és az államot képviselő MNV másként értelmezi azt. A  Club Aliga másik részére vonatkozó  adás-vételi szerződés ugyanakkor még most sem ismert. Éppen ezért az önkormányzat úgy határozott: felfüggeszti a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megalkotását.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!