Sukorói csereügylet - Joav Blum nem ismeri az ÁSZ jelentést!

FMH - Joav Blum, a sukorói King's City projekt egyik befektetője azt állítja, nem ismeri az Állami Számvevőszék jelentését, megnyugtatásul mindenesetre közölte, minden száz százalékig legálisan történik. Talán nem ártana bepillantania a szabálytalanságokat feltáró dokumentumba...

Kocsis Noémi

Joav Blum, izraeli-magyar kettős állampolgár, a King's City projekt társalapítója hosszú hallgatás után megszólalt.
Arra a kérdésre, hogy tudja-e mit is akarnak a sukoróiak, úgy válaszolt:
- Teljes mértékben megértem azt is, aki nemet mond erre a projektre - bár természetesen elfogadni nem tudom -, mindenki véleményét tiszteletben tartom. De látni kell, hogy ez egy nagy lehetőség az egész régió számára is. Ha ebben nem lennénk biztosak, nem dolgoznánk ezen a terven. Jómagam sok időt töltök Sukorón, és sok emberrel beszélgettem, akik ugyanígy gondolják és a fejlődés lehetőségét látják a tervben.

-
A Velencei-tó védelmében már több tiltakozást szerveztek a civilek

- Némiképp furcsállom a nyugalmát, mikor itt van az Állami Számvevőszék végleges jelentése a projektterületet érintő ingatlancserék kétességéről.

- Az említett jelentést  én nem ismerem, így nehéz is lenne kommentálnom, de akárhogy is, annyit mondhatok, hogy nem száz, de százegy százalékosan legálisan történt minden. Nem fókuszálhatunk kormányzati, vagy más véleményekre, nekünk a projektre kell koncentrálnunk, arra, hogyan bonyolíthatjuk le a legsikeresebben, mindenki megelégedésére, hogyan tehetjük ezt a régiót az ország új központjává, hogy a turisták ne csak a Balatont emlegessék.


- A megvalósítás időben a honi választásokba csúszik. Egy néhány napos, ellenzéki politikusoktól származó nyilatkozat szerint az esetleges kormányváltáskor megakadályozzák a projektet.
 

- Sem az egyik, sem a másik oldallal nem foglalkozunk. A projekt szempontjából lényegtelen is, ki kormányoz. És ez egy kormányokon átívelő, évtizedekre szóló projekt lesz.


Az elhagyatott ház Sukorón


A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség az idén márciusban  rendelte el a nyomozást közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt az ellen a magánszemély ellen, aki       életvitelszerűen nem lakott a bejelentett sukorói címen. A vádirat augusztus 6-án született meg, azóta a megyei bíróságon van  az ügyirat. A helyi jegyzőt kötelezték  hatósági eljárásra  a lakhely érvénytelenítése miatt, ez megtörtént. 

 Bár Joav Blum nem ismeri az ÁSZ jelentését, attól az még létezik.  A vizsgálat megállapította  a Sukoró-Pilis-Albertirsa ingatlancsere lebonyolításáról: a környéken a termőföld átlagárak 450 ezer és 650 ezer forint között mozogtak. Az albertirsai 81, 5077 hektáros  ingatlan értéke    ezért az alsó határt jelentő 450 ezer forinttal számolva 36 millió  678 ezer 465 forint, a felső határt jelentő összeggel számolva pedig 52 millió 980 ezer 5 forint lett volna. A termőföldcsere során ugyanez az ingatlan azonban 291 millió forint összegben került beszámításra a sukorói területért.

A témábanmegjelent eddigi írásainkat itt  olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!