Sukoró-per - Oszkót kérdezték a megyei bíróságon

Székesfehérvár - Csütörtökön folytatódott a Fejér Megyei Bíróságon a sukorói telekcsere ügyében folyó per.

Zsigó Ferenc

A magyar állam kontra Joav Blum polgári per (amely a sukorói tervezett kasznóberuházás kapcsán csak az egyik peres eljárás) csütörtöki tárgyalási napján igen jelentős volt a médiaérdeklődés.
Már a kilenc órai kezdés előtt gyülekeztek a kamerás, mikrofonos kollégák az emeleti díszterem előtt, ahol a várakozó egykori pénzügyminiszteren kívül ott volt Császi Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója, aki az ügyben korábban előzetes letartóztatásban is volt. 

- A  semmisség, a jogszabályok megkerülése, színlelt szerződés, feltűnő értékaránytalanság - sorolta tételesen Bártfai Beatrix  felperesi jogi képviselő az újságírók előtt mindazt, aminek megállapítását kérik a bíróságtól a polgári perben.
Mint emlékezetes, Joav Blum üzletember 2007-2008-ban vásárolt meg egy pilisi és két albertirsai gyümölcsöst azzal a céllal, hogy azokon kaszinót épít. Röviddel ezután a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azonban ezeket a területeket elcserélte egy sukorói ingatlanra, arra hivatkozva, hogy a gyümölcsösök területén majd utat építenek. A per során  és az ügyben folyó más eljárások során is  gyakran hivatkozott ingatlan-értékbecslések is terítékre kerültek csütörtök délután, de a sajtó intenzív érdeklődése természetesen inkább Oszkó Péter délelőtti meghallgatására irányult.
Császi Zsolt jelenléte a hallgatóság soraiban azért okozott némi zavart, mert őt bár korábban tanúként már meghallgatta a bíróság, de felmerült, hogy ha később is tanúskodna, azt már nem tudná bizonyító erejűként figyelembe venni a bíróság, ha most bent marad a tárgyalóteremben. Császi tudomásul vette a helyzetet, és maradt.
A felperes a jog ura... Az alperesnek nincs köze ahhoz, hogy a felperes miért indított pert... Van vagy nincs kártérítési kötelezettsége az államnak... Felperes határidőn túl támadta meg a telekcsere-szerződést... Joav Blum csere jogcímén, az MNV Zrt. vétel jogcímén állított ki nyilatkozatot... - ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel tarkítva közel fél órás volt  a jogászi pengeváltás a felperest és alperest képviselő ügyvédek között a tárgyalás elején. Ezt követően hívta be a tárgyalást vezető bíró, Ébner Vilmos az addig a folyosón várakozó Oszkó Pétert.
- Két vizsgálat is volt a tervezett sukorói beruházás befektetői csoportját képviselő Joav Blum izraeli-magyar állampolgár Pest megyei ingatlanjaira és a létesítmény megvalósítására kiszemelt sukorói telkekre vonatkozó csereszerződés ügyében - fogalmazott a volt pénzügyminiszter. Arra a kérdésre, hogy mi váltotta ki az első vizsgálat elrendelését, Oszkó Péter elmondta, hogy erős volt a közéleti nyomás, interpellációk, médiavisszhang formájában. Mint mondta: - Nem voltak részletes információim sem nekem, sem a miniszterelnök úrnak a telekcseréről és a tervezett beruházásról. Ezért rendeltük el a vizsgálatot, ami másfél hónapig tartott, de annak végén nem láttuk indokoltnak további intézkedések megtételét.
Kérdésekre válaszolva Oszkó Péter elmondta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által időközben elvégzett, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as gazdálkodását áttekintő vizsgálat előzetes, majd végleges eredménye nyomán már több szabálytalanság kiderült:
- Az ÁSZ jelentését is figyelembe véve egyeztetést kezdeményeztünk a befektetővel annak érdekében, hogy állítsuk helyre az eredeti tulajdonviszonyokat , de Blum és Langhammer úr hajthatatlan maradt - idézte fel a történéseket Oszkó Péter.
Később arról is szó esett, hogy az ügyészségi nyomozás során végzet újabb értékbecslés egyértelművé tette az értékaránytalanságot, és a vagyonkezelői vizsgálat is erre utalt, de a befektetők ezután sem akarták az eredeti állapot helyreállítását.
- Ezután jutottam arra, hogy polgári pert kell indítani a helyzet tisztázására - fogalmazott Oszkó. (Ezért vagyunk most itt - dünnyögte valaki a hallgatóság  amúgy gyér  soraiból.) Délután a bíróság által felkért szakértők válaszoltak a kérdésekre, pénteken a korábbi szakvélemények kerülnek terítékre.

Becslések bírálata

A tárgyalás délutáni szakaszában a bíróság által felkért szakértők minősítették a korábbi értékbecsléseket. A szakértők véleménye szerint az eladott pilisi, albertirsai ingatlanok többszörösét érik annak a vételárnak, amit az alperesek kifizettek érte. A  meghallgatott két szakember szerint az előzetesen készült értékbecslések hiányosak, több pontban nem felelnek meg, illetve  eltérnek a tényleges és igazolható adatoktól. A bírált dokumentumokban többek között nem tüntették fel, hogy milyen mértékű a telkek közművesítettsége.  Továbbá az ingatlantipusok megfelelő vizsgálata sem történt meg a tegnap meghallgatott szakértők szerint, akik azt is kifogásolták az általuk minősített értékbecslésekben, hogy azok internetes összehasonlításokra hivatkoztak, nem  valós adatbázisokra.   Az sem elhanyagolható, hogy potom pénzekért jutottak gyümölcsöshöz Albertirsa térségében a vevők, pedig azok eszmei értéke hektáronként átlagosan mintegy másfél millió forint  - hangzott el a tárgyaláson.

Cikkeink a sukorói kaszinóügyről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!