Stop a pirosnál! Bringázó, avagy környezettudatos fiatalok

Fejér megye - Szeptember 16-án, pénteken tizedik alkalommal kezdődtek meg az Európai Mobilitás Hete elnevezésű rendezvény részeként a megyei programok. Székesfehérvár és a környező települések szinte mindegyikén arra törekedtek, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mozgás és a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságára.

Fejér Megyei Hírlap

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a megyében a mobilitás hetét, amelynek programjai pénteken elkezdődtek, s majd 22-én, csütörtökön az autómentes nappal zárulnak le. A szervezők egyik legfőbb célja az volt, hogy már a legapróbbakat, azaz az óvodás korúakat is a mozgásra, a kerékpározásra, rollerezésre biztassák. Ennek szellemében rendezték meg a nyitó programot a székesfehérvári Rákóczi úti Óvodában, ahol Két keréken az egészségünkért címmel hirdettek izgalmas kerékpáros ügyességi vetélkedőt a gyerekeknek. A legapróbbak nem csak ügyességüket bizonyíthatták szlalomozás közben, de azt is megtanulták, fontos megállni a stop táblánál, s akkor is, ha pirosra vált a jelzőlámpa. A kicsik között sokan maguk is ismerték a főbb szabályokat, például azt, hogy mindig körül kell nézni. Az óvodások között több fiúcska is akadt, aki sokat utazó édesapja mellett figyelt fel a szabályokra, s táblákra, ők azt is elárulták, érdekes, izgalmas a közlekedés, s jó az autózás. Több gyermek pedig sokat kerékpározik, a bicaj nem csak otthon kerül elő, egy-egy kirándulást is tesznek vele. Néhányan az oviba is azzal járnak. Fehérváron nem csak az ovisok, de egyre több iskolás is kerékpározik, szívesebben tekernek el a suliba, csak a téli hónapokban buszoznak - árulták el.

A velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű  Általános Iskola  diákjai közül jó néhányan kerekedtek fel szombat délelőtt, hogy az általuk elkeresztelt Zöld kerék akción körbebicajozzák a tavat. A diákoknak, bár városban élnek, nem újdonság a kerékpárhasználat, a településen belül is gyakran pattannak nyeregbe, hogy eljussanak a barátaikhoz, a nagyszülőkhöz, de még az iskolába is többen érkeznek  kerekezve. 
- Az ötlet a szülőktől származott - mondta Czuppon István, az iskola igazgatója. - A cél, hogy a csapatok együtt tegyék meg a 26 kilométeres távot, teljesítsék az általuk kitűzött teljesítménytúrát. A szülők igen kreatívak, nem ez az első akció, amit az ő javaslatukra  szervezünk meg. A fontos az, hogy a diákok megtanulják és megtapasztalják a szabályos közlekedést, de a túrán egy csapat gyerek két felnőtt kíséretében ment végig, nem engedtük őket egyedül a közútra. A rendőrséget előre értesítettük, mert ott, ahol a kerékpárút csatlakozik a közúthoz, nagyobb figyelmet kellett fordítani a kerekezőkre. A pedagógusaink több állomáson várták a  gyerekeket, pecsétet kaptak tőlük a túralapra. Az első csapatot kilenckor indítottuk az újtelepi iskolától, beérkezniük kettőig kellett a  másik iskolarészbe - mondta az igazgató. Végül hozzátette, a négy-hat tagú csapatokból álló társaság létszáma elérte a kétszázat. 

 A Gaja Környezetvédő Egyesület 2004-ben szervezte meg először, elsősorban a székesfehérvári általános iskolások számára a mobilitási hetet, ami a városi önkormányzat által szervezett programokkal párhuzamosan fut.
- Ha összeadjuk, azóta több ezer gyerekkel sikerült megismertetnünk a környezettudatos gondolkodást, azt, hogy miért érdemes kerékpározni, miért érdemes a buszt választani az autó helyett - mondja Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára, aki szerint a cél olyan rendezvények szervezése, amely a gyerekeken keresztül a felnőtteket, pontosabban a szülőket is megmozgatja, érdeklődővé teszi a téma iránt. A mobilitási hét talán legnépszerűbb programja a Zöld Fehérvár Program, aminek a keretében a résztvevő iskolák diákjai menetlevelet kapnak, amivel a város kiemelt védett területeit, idén a Sóstót, a Rácbányát, az Aszalvölgyi árkot és a palotavárosi tavakat keresik fel. De a héten igen érdekes előadások is lesznek: Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport képviseletében tart érdekesnek ígérkező előadást, Polányi Péter közlekedésmérnök pedig az alternatív közlekedésformákat népszerűsíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!