Sportreptér a legelőn? Pártolók és ellenzők latolgatnak

Bicske, Szár - Az óceánrepülők hétvégi ünnepén egy kicsit tesztelték is, milyen lenne egy működő sportrepülőtér az újbarki határban. Két kisgép várta sétarepülésre az arra vállalkozókat a nagy kékség alatt, a hivatalosan legelőnek minősülő talajon.

Zsohár Melinda

A hír gyorsan terjed, bár még írásban senki semmit nem látott, mondta Schnobl Ferenc újbarki és Moharos Péter szári polgármester a repülőtér-kialakítás hírére. Az óceánrepülők ünnepén és a szári óvodaavatón csaknem minden érintett település vezetése megjelent, gyors véleménycserére kértük őket.

 

 

- Jávor Géza pilóta, a Magyar Sándor Repülési Egyesület elnöke keresett fel engem, hogy szeretnének sportrepülőteret kialakítani ezen a környéken, ahol egykor Magyar Sándor és Endresz György kényszerleszállást hajtottak végre 1931-ben -, vázolja az alig néhány hónappal ezelőtti előzményeket Tessely Zoltán bicskei polgármester, országgyűlési képviselő. A megjelölt földterület állami tulajdonú, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. rendelkezik felette. Én támogatom a kezdeményezést, de valamennyi érintett önkormányzat beleegyezése szükséges a megvalósuláshoz, nem beszélve a szakhatóságok szigorú feltételeiről.

Az ideiglenes engedélyt megkapták a hétvégi repülésekre, amely augusztus 21-éig érvényes, s ha az ember laikusként szemlélődik, azt látja, hogy van hely, van tér. Kit zavarhat pár kisgép? A kis teljesítményű sportgépek, vitorlázórepülők nem okoznak nagy zajt, hiszen ezekben akkora gép működik, mint egy autóban. S naponta hány és hány autó közlekedik e falvak között, ehhez képest pár darab, vagy pár tucat sportgép emelkedne a levegőbe, ha repülőtér lenne itt, s nem is húznának a falvak fölé - vélekednek a pártolók.

- A mi kezelésünkben vannak az ominózus földterületek, amelyek hivatalosan rét-legelőként szerepelnek a nyilvántartásban - fűzi hozzá Moharos Péter szári polgármester. - Nekünk azonban fontos Újbarok véleménye, mert térben hozzájuk van legközelebb az a térség, ahová az „Igazságot Magyarországnak! Sportrepülőteret” szeretnék. A hatástanulmányok, szakhatóságok vizsgálati eredményeinek megérkeztéig nem tárgyalja a testület a kérdést, sőt, még hivatalos megkeresés sem érkezett - zárja Moharos a véleményét.

- Nálunk gyorsan terjedt a hír, s sokan meg is keresnek, hogy nem egyeznek bele semmiféle ígéret ellenére sem a sportrepülőtér létesítésébe – mondja Schnobl Ferenc újbarki polgármester. Neki az a fő érve, hogy a csöndes, igazi falusi környezet és hangulat a fő vonzereje a kisközségnek, s ezt nem engedik veszélybe sodorni. Schnobl Ferenc azt még kevésbé érti, hogy miért nem újítják fel a használatát a csákvári repülőtérnek, amelyet egykoron a szovjet hadsereg használt? Miért kell új hely? Mindenesetre vita még nincs, mindenki várakozó álláspontra helyezkedett. Lakossági véleménykérés, testületi határozatok csak a hivatalos bejelentés, s a hatósági vizsgálatok nyomán történik. Felcsút és Bodmér is hozzászólhat még, ők nem is nyilatkoztak. Addig pedig fülelnek, hogy mekkora zajt csapnak az Újbarok és Szár között repdeső sportrepülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!